Harija Hola baisākais piedzīvojums

2014-03-18

Jums patīk detektīvi? Jau pazīstat Hariju Holu, Oslo Kriminālpolicijas labāko izmeklētāju? Garš, īgns, talantīgs un neaprēķināms, Harijs Hols ir pārliecināts tikai par dažām lietām šai dzīvē, un galvenā no tām – visiem slepkavām un citiem sliktajiem puišiem ir jānokļūst aiz restēm.

Taču arī viņš pats nav nekāds jaukumiņš – Harija dzīve ir raiba un vētraina un bieži gadās, ka tie, kas Harijam ir vistuvākie, cieš vissmagāk – gan no Harija rakstura izpausmēm, gan no to cilvēku rokas, kuri vēlas skarbajam izmeklētājam sagādāt mokošus brīžus.

Tikko iznācis pasaulslavenā norvēģu rakstnieka Jū Nesbē satriecošākais, spraigākais un saistošākais romāns “Leopards” – kārtējais darbs populārajā sāgā par izmeklētāju Holu. Ja vēl neesat lasījuši nevieno no šiem romāniem, sāciet ar šo – un jūs meklēsiet arī visus pārējos Jū Nesbē darbus, jo šis ir lielisks, krāšņs un skarbs detektīvs. No tālās Dienvidaustrumu Āzijas līdz nemierīgajai, karu un sacelšanos plosītajai Kongo Āfrikā un atpakaļ līdz rāmajai Norvēģijai – tās ir neparastākās vietas, kurās nokļūst šī romāna varoņi. Pievērsiet uzmanību arī vāka attēlam: tajā redzamā mantiņa šajā romānā sastopama diezgan bieži un tai ir liela nozīme.

Pēc pēdējās izmeklēšanas un tās sagādātajām ciešanām Harijs Hols ir devies tālu prom un nevēlas atgriezties. Jau vairākus mēnešus viņš Oslo nav redzēts. Toties pilsētā saimnieko kāds cits. Kāds, kurš nogalina sievietes. Nogalina bez redzama iemesla, ievedot policiju pilnīgā strupceļā. Divas sievietes mirušas, noslīkstot pašas savās asinīs, viena – pakārta. Pie darba ķeras KRIPOS un Harija senais nedraugs Mikaēls Belmans. Drīz vien tiek atrasts pirmais aizdomās turamais. Vai šausmas pilsētā beigušās? Šķiet, slepkavam policistu darbošanās tikai uzsit asinis, viņš nogalina ar vēl lielāku azartu, cītīgi jauc pēdas un vienlaikus sūta policistiem zīmes, kuras ir saprotamas vienīgi viņam pašam un – varbūt! – izmeklēšanas ģēnijam Harijam Holam. Ceļā uz Honkongu dodas policijas detektīve Kaja Sūlnesa. Viņai ir tikai viens uzdevums: atrast Hariju Holu un atvest viņu atpakaļ uz Oslo. Kamēr Kaja meklē Hariju, kāds cits no Oslo dodas uz Kongo, vietu, kur atrodami Leopolda āboli un citas neparastas mantiņas...

No norvēģu valodas tulkojis Ilmars Briška.

Iesaki draugiem