Ilze Lipska: Sergejs Jaramišjans "Svaigēšana. Pamatreceptes no Latvijā pieejamiem produktiem"

2012-04-24

Sākšu jau ar to, ka es neesmu svaigēdāja. Un nekad arī nebūšu (par to pārliecinajos reiz kādā profesora Anatolija Danilāna izteikumā), BET, manuprāt, mēs ikviens varētu daudz mācīties kā no svaigēdājiem, tā no vegāniem (bieži vien gan tas ir viens un tas pats, bet ir nācies dzirdēt par gaļēdājiem-svaigēdājiem...).

Agrākā zinātne par kartupeļiem un maizi guļ vēstures aprakta, un sen nav noslēpums, ka jāēd daudz VAIRĀK dārzeņi un zaļumi un SVAIGI. Un tieši šī ir tā lieta, kas tik daudziem ikdienā pieklibo, daži argumentē ar to, ka apnīk burkānu salāti, tomāti un gurķi, dažiem tam nav laika, pietrūkst ideju. Un sakiet, kur vēl vairāk ideju smelties ēdienkartes dažādošanai, kā no tiem cilvēkiem, kam svaigi dārzeņi IR ikdiena, un kuri ir iemācījušies šo savu ikdienu dažādot? 

Sergeja Jaramišjana grāmata "Svaigēšana"  mani ļoti uzrunāja, ar bildēm, ar receptēm. Ļoti skaista grāmata, bet tā nav no burzāmajām, ko locīt un likt uz virtuves galda. Bet ziniet, es laikam tomēr nepiekrītu, ka pavārgrāmatai jābūt ir tādai, ko nolikt virtuvē uz galda un gatavot. Pat tās pavārgrāmatas, kuras iesietas tā, lai būtu  ērti virtuvē iesaistīt, es tur nenesu, es izrakstu uz lapiņas sastāvdaļas, izlasu, kā jāgatavo un tad dodos uz virtuvi.. Tā tāda neliela atkāpe par pavārgrāmatām vispār. Pavārgrāmatai ērtums nemaz nav galvenā īpašība, galvenais, lai tā ir skaista un rada vēlmi gatavot. 

Salāti, zupas, dzērieni, mērcītes - vienkārši fantastiskas receptes TIKAI no svaigiem produktiem. Protams, sakārojās savā virtuvē tādu lietu kā dehidratoru, ne tikai lai izmēģinātu receptes no šīs grāmatas, kā piemēram, svaigēdāju maizi, vai arī dārzeņu burgeru kotletes, bet vispār tāds žāvējamais aparāts būtu noderīgs jebkurā mājā, (sasapņojos par maigām ķirbju sukādēm..) 

Interesanta un pavisam vienkārša recepte ir mandeļu pienam. Izrādās... Vajadzētu beidzot saņemties un tādu pagatavot un izmēģināt. Katrā ziņā majonēzes recepte pēc sastāvdaļām izklausās fantastiska! Grāmatas recepšu pērle man šķiet cukīni un laima pīrāgs. No pieredzes varu teikt - riekstu masa pamatnei ierastās smilšu mīklas vietā ir FANTASTISKA! Bet man prātā nebūtu ienācis kā pildījumu likt cukīni, un, kas pie piebildēm izklausās vēl kārdinošāk - manu mīļo bieti. 

Pavasarīga grāmata, lai pēc dziļa ziemas miega pamostos. 

Ilze Lipska, www.absolutsed.lv, 20.04.2012. 

 

Lasītāju atsauksmes