Kristīne un Edgars Bertuki par grāmatu „Skriešana & maratons. Kā skriet ātrāk, ilgāk, efektīvāk”

2015-04-14

Kristīne Bertuka ir vairākkārtēja Latvijas čempione orientēšanās sportā un Latvijas izlases kandidāte, bet viņas vīrs Edgars Bertuks ir Pasaules čempions orientēšanās sportā, viens no labākajiem garo distanču skrējējiem Latvijā un profesionāls sportists. Abi kaislīgie sportotāji ir uzrakstījuši savas domas par grāmatu visiem skriešanas faniem „Skriešana & maratons. Kā skriet ātrāk, ilgāk, efektīvāk”.

Pēdējos gados pirmie pavasara vēstneši jau sen vairs nav tikai gājputnu bari debesīs vai ziedošās vizbulītes mežmalās, drīzāk gan neskaitāmi skrienoši jokaiņi (tātad cilvēki), kuriem gribas apzinīgi vicot pretī savam pirmajam kilometram vai divdesmit trešajam maratonam, vai gluži vienkārši vasarā ielīst savā mīļākajā peldkostīmā. Skriešanas un āra sportošanas sezona, protams, visaktīvāk sākas tieši pavasarī. Un šogad tā var kļūt par vēl neparastāku piedzīvojumu ikvienam iesācējam vai skriešanas algoritmus izzināt gribošam skrējējam, jo Apgāds Zvaigzne ABC ir izdevis lielisku rokasgrāmatu „Skriešana & maratons. Kā skriet ātrāk, ilgāk, efektīvāk”.

Tā kā mana ģimene ar diagnozi „skriešana” (sīkāk specializējoties orientēšanās sportā) ir saslimusi jau n-tos gadus, tad ar lielu interesi sākām pētīt šo jauno izdevumu. Protams, mūsdienu interneta laikmetā ikviens sev noderīgu informāciju var salasīt pa neskaitāmām mājaslapām, tomēr es joprojām dodu priekšroku kaut kam reāli taustāmam, grāmatu plauktā noglabājamam.

Šī rokasgrāmata patiešām ir pārsteidzoši apjomīga informācijas daudzveidības ziņā. Grāmatā ir sešas nodaļas, kuras detalizēti aplūko visu svarīgāko, lai veiksmīgi uzsāktu skriešanu vai uzlabotu savu jau esošo skriešanas formu. Pirmajā brīdī skrējējam iesācējam varbūt šķiet, kas tur tik sarežģīts – nopērc smalkus un, galvenais, glītus apavus, nolādē aktuālāko skriešanas aplikāciju savam telefonam un aidā uz tuvāko mežu, veloceliņu vai ietvi! Tomēr šī grāmata lieliski parāda, - lai skriešana būtu patiešām patīkama nodarbe, ir svarīgi to sākt pareizi, šajā gadījumā kārtīgi izzinot savu ķermeni.  Tāpēc loģiski šķiet, ka pirmā nodaļa ir veltīta cilvēka ķermenim, tajā tiek sniegts ieskats cilvēka ķermeņa uzbūvē, pētot, kā slodzes apstākļos darbojas muskuļi, sirds un plaušas, kā strādā cilvēka locītavas un kāda ir to loma kustību procesā. Ne mazāk svarīgi ir saprast, cik liela loma skriešanas procesā ir pareizai skriešanas tehnikai – cik garam ir jābūt solim, kā pareizi jākustas rokām, kā strādā pēda atspēriena brīdī u.t.t. Tieši nepareiza skriešanas tehnika var radīt pārāk lielu slodzi uz ķermeni un tas var būt arī vieglākais ceļš uz traumu iegūšanu.

Kad esam izzinājuši savu ķermeni un izpētījuši ideālāko skriešanas tehniku (Izmēģināt gan to var tikai praksē, piemēram, palūdz, lai kāds tevi nofilmē.), tad ir laiks sagatavoties pašai skriešanai – izvēlēties piemērotākos apavus, gadalaikam atbilstošu apģērbu, nospraust savus sportiskos mērķus un iespējams tiem pakārtot arī savus uztura un dienas režīma ieradumus, bet uzsākot savus pirmos treniņus, pareizi iesildīties un atsildīties. Tieši otrā nodaļa „Sagatavošanās skriešanai” sniedz atbildes uz šiem un citiem jautājumiem. Noteikti gribu izcelt šīs grāmatas plašo vizuālo informācijas daudzumu, piemēram, šajā nodaļā tiek doti dažādu iesildīšanās (stiepšanās) vingrojumu apraksti un blakus pievienota fotogrāfija, lai būtu vieglāk saprast, kā tad pareizi vingrojumu izpildīt. Turklāt tiek norādīts, kuras muskuļu grupas strādā attiecīgā vingrojuma izpildes laikā. Arī es šajā nodaļā atradu pāris neredzētus vingrojumus, kurus noteikti pamēģināšu pirms vai pēc kārtējā treniņa.

Protams, ne mazāk svarīga ir pašu treniņu plānošana jeb treniņplāna izstrāde. Profesionāliem sportistiem šajā jautājumā parasti palīdz treneri, bet parastam skrējējam tāda greznība nav pieejama, tāpēc šajā grāmatā tiek piedāvātas vairākas treniņu programmas atkarībā no skrējēja izvirzītā mērķa, proti, distances, kurai gatavojas. Ja arī sportistam pagaidām nav ieplānots piedalīties konkrētās sacensībās, tāpat, manuprāt, ir svarīgi savu sportošanu veikt plānveidīgi, jo jebkurš treniņplāns un pēc tam veikto treniņu pieraksti, disciplinē pašu sportotāju. Tāpat ir vieglāk sekot līdzi savam progresam – pirmajā skriešanas mēģinājumā iespējams varēsiet aizskriet tik līdz tuvākajam veikalam, savukārt pēc pāris mēnešiem jūsu skriešanas maršruti jau būs krietni daudzveidīgāki un garāki. Bet pašiem būs interesanti aplūkot tieši tos pirmos skrējienus un gūt gandarījumu par progresu. Nenoliedzami lielisks palīgs treniņu pierakstos ir dažādās telefonu aplikācijas vai sportotājiem domātās mājaslapas. Arī mūsdienu sporta pulksteņu ražotāji ir izstrādājuši ne vienu vien interneta vietni, kur ērti no pulksteņa pārnest savus treniņu datus un tos bagātīgi analizēt.

Ar lielu interesi izpētīju nodaļu ar optimistisku nosaukumu „Kļūstiet spēcīgāks”. Nezinu nevienu sportistu, kurš nevēlētos kļūt vēl spēcīgāks, veiklāks un vispār – uzvarēt! Tad nu šajā nodaļā ir daudz un dažādi vingrojumi savas fiziskās sagatavotības uzlabošanai – gan pavisam vienkārši mājas apstākļos izpildāmi vingrojumi, gan tādi, kur jau būs nepieciešams trenažieru zāles cienīgs ekipējums (piemēram, svaru stienis). Arī šeit, tāpat kā iesildīšanās vingrojumu aprakstos, pievienotas skaidri saprotamas fotogrāfijas un norādes, kuras muskuļu grupas tiek nodarbinātas visvairāk. Virkni vingrojumu arī es pati bieži izpildu, bet daļa man bija jaunums, tā kā noteikti pamēģināšu vēl kādu reizi.

Iespējams, ka liela daļa no skrējējiem, kurus bieži sastopu savos ikdienišķajos treniņos, nemaz neplāno savu sportisko formu atrādīt kādās lielākas vai mazākas nozīmes sacensībās, tādā gadījumā grāmatas nodaļa par sacensībām nav paredzēta viņiem. Savukārt tie, kas ir nolēmuši kārtīgi sevi pierādīt kādās no publiskajiem skriešanas pasākumiem, šeit noteikti atradīs noderīgu informāciju. Arī man šī nodaļa likās ļoti interesanta, jo ir uzskaitītas tik daudz it kā labi zināmas, bet bieži sacensību gaitā piemirstas lietas, piemēram, atziņa, ka savu skrējienu nedrīkst iesākt pārāk ātri vai arī skriet pārāk saraustīti un cik ļoti svarīga arī skriešanā ir psiholoģiskā sagatavotība – ticība saviem spēkiem un pozitīvs noskaņojums.

No vienas puses, grāmatas pēdējo nodaļu varētu ignorēt, jo tā taču ir par traumām un savainojumiem. Neviens taču nevēlas sevi jau laicīgi sabiedēt, ka skriešana un sportošana kopumā var novest pie veselības problēmām, jo visi gaida tieši pretējo – staltu stāju, tvirtu augumu un nekādus sirdsapziņas pārmetumus kāpjot uz svariem. Tomēr realitāte dažreiz nemaz nav tik rožaina un frāze, ka profesionālais sports nebūt nav veselīgs, nereti var tik attiecināta arī uz amatieriem un vēl jo vairāk – iesācējiem. Tāpēc iesaku izpētīt arī šo grāmatas daļu, lai jau laikus spētu sev palīdzēt vai griezties pie konkrētiem speciālistiem. Un traumas jau ne vienmēr ir kaut kas šausminošs – pat neliela tulzna skrējiena laikā var būt tracinošāka un sāpīgāka par sagurušiem muskuļiem vai kādu nopietnāku savainojumu , tāpēc labāk darīt visu iespējamo, lai, piemēram, tulznas neveidotos. Piemēri ir daudz un apraksti detalizēti. Tā kā man pašai par laimi nav iedalīts traumatiskais ķermenis (ptfu, ptfu, ptfu), tad šo nodaļu pētīju rezervēti, cerībā, ka tā arī palikšu pie saviem ne pārāk traumatiskajiem ieradumiem.

Kā jau sākumā minēju, šī ir patiešām apjomīga rokasgrāmata, tāpēc nemaz nespēju vienā teikumā aprakstīt visu izlasīto un atklāto. Iespējams, kāds vēl paspēs atrast sev ko noderīgu pirms gaidāmā Lattelecom Rīgas maratona, kaut patiesībā skriešanai jau nevajag tikai vienu notikumu uz kuru tiekties, manuprāt, svarīgāk ir atrast sevī motivāciju skriet un sportot ikdienu neatkarīgi no datuma kalendārā un dzimšanas datiem pasē.

Piebildīšu, ka grāmatu atrādīju arī savam vīram Edgaram Bertukam (2012. gada Pasaules čempions orientēšanās sportā un viens no labākajiem garo distanču skrējējiem Latvijā) un viņš jau uzreiz piefiksēja pāris vingrojumus, kurus noteikti pamēģinās. Edgars pozitīvi novērtēja to, ka grāmatā nav likts uzsvars tikai uz pliku skriešanu, bet gana daudz stāstīts par to, cik svarīgi ir dažādot savus treniņus ar spēka un stiepšanās vingrojumiem, kā arī tiek piedāvāti alternatīvie treniņi, piemēram, peldēšana. Kopumā viņš šo izdevumu atzina kā ļoti labu palīgu ikvienam skrējējam un priecājās, ka beidzot arī latviešu valodā ir pieejama tik bagātīga skriešanas rokasgrāmata.

Lai izdodas pirmais „piecītis” vai trešais pusmaratons!

Iesaki draugiem