Ivita Pelnēna: Laura Dreiže "Debesu lauskas"

2015-11-19

23 stundas... Tas ir tieši tik daudz laika, cik man vajadzēja šīs grāmatas izlasīšanai. Pieņemu, ka, ja es nebūtu mamma 2 rezgaļiem un darbi mani nerautu uz pusēm, šis laiks noteikti būtu bijis vismaz uz pusi īsāks. Lauras Dreižes "Danse Macabre" triloģijas noslēdzošā daļa ir tieši tik laba, cik īss ir tās lasīšanai patērētais laiks.

Par otro daļu ( "Zem mākslīgām zvaigznēm" ) rakstīto atsauksmi noslēdzu ar cerību, ka triloģijas beigās autore atdos Viktorijai viņas spēcīgo raksturu un cīņas sparu. Ja es nezinātu, ka triloģijas noslēgums ticis uzrakstīts kādu laiku atpakaļ, es domātu, ka autore ir uzklausījusi manus iebildumus, jo trešajā daļā Viktorija Elingtona atkal ir spēcīga un pārgalvīgi dulla jauna sieviete, kas cīnās par to ko ieņēmusi galvā.

Sižets ir ļoti spraigs. Taniels Glāss ir zudis. Viktorija ir pārliecināta, ka viņas sirds vīrietis ir pagalam, tādēļ visu enerģiju velta tam, lai iemācītos dzīvot bez viņa un atrastu risinājumu kā glābt Augšlondonas pamazām krītošās platformas. Kopā ar korsāriem Viktorija iemācās būt patstāvīga norūda savu raksturu. Viņa vairs nav tikai jauna sieviete, kura grib, bet pamazām kļūst par tādu, kam ir gana izturības, lai cīnītos par to, kas patiesi ir svarīgs.

Pamazām sarežģījoties situācijai, Augšlondonas platformas pakāpeniski krīt. Ar to viss vēl nav gana, jo Viktorija uzzina, ka Tanielu ir iespējams glābt, dodoties uz mirušo valstību un atpestījot mīļoto no elles.

"Grāmata vienam elpas vilcienam". Tā šķiet es varētu nodēvēt šo L.Dreižes literāro darbu. Ir grāmatas, kuras lasot esi aizkaitināts, ja lasīšana kaut kāda iemesla dēļ ir jāpārtrauc, savukārt, lasīšanu pārtraucis, visu laiku domā par to, kaut varētu ātrāk pie tās atgriezties. Nu lūk, tā tas man bija ar šo grāmatu. Šoreiz visu sarežģīja apstāklis, ka lasīšanai biju izvēlējusies e-lasītāju, jo tam nevar tik vienkārši pāršķirt lapas uz priekšu un uzzināt kā viss atrisināsies, tāpēc vajadzēja vien audzināt savu pacietību un gaidīt stāsta atrisinājumu soli pa solim.

Vienīgais, kas man pietrūka, bija kādās 50 papildus lappuses grāmatas noslēgumā. Trīs daļas lasītājs pamazām virzās pretī tam, lai noskaidrotu, kas tad tur īsti būs ar Augšlondonas dzinējiem un platformas krišanu no vienas puses, un Viktorijas un Taniela attiecībām no otras puses. Tomēr, kad beidzot lasītājs ir sasniedzis gaidīto un gatavojas sataisīt tēju, lai izbaudītu grāmatas saturisko kulmināciju, viss diezgan ātri noskaidrojās un izbeidzas. Pietrūka man tās Viktorijas un Taniela kopā būšanas cilvēciskā veidolā, un tāda kārtīga Londonas glābšanas misija. Ja jau trīs grāmatas daļas tā Londona pamazām krita, tad gribējās arī tādu kārtīgu finālu.

Tas gan nemaina faktu, ka šī grāmatas daļa bija sižetiski ļoti spraiga, aizraujoša un patiesi lieliska. Ja otrajā daļā jutos nedaudz kā zaudējusi to, kas pirmajā daļā iepatikās, tad tagad to atguvu ar uzviju. Mans ideālais "Danse Macabre" variants būtu bez sērijas vidū esošā Viktorijas mulsinošā pērtiķēna izgājiena, bet kārtīgi garumā pastieptu noslēdzošo grāmatas daļu.

Tomēr tas nemaina faktu, ka "Debesu lauskas" ir lieliska daļa no ļoti labas latviešu fantāzijas triloģijas. Trešajai "Danse Macabre" daļai lieku 5/5, jo, lai arī ir vietas un lietas, kam varētu piesieties,  grāmata mani faktiski aprija.

Ivita Pelnēna, ivitas-blogs.com, 5.11.2015.