Kas ir F & F?!

2010-11-01

Ja tevi interesē viss mistiskais un noslēpumainais...Ja tevi saista pūķi, vampīri, elfi un citas pārdabiskas būtnes...Ja tu ar prieku lasi fantāzijas, šausmu vai zinātniskās fantastikas romānus un stāstus...Ja tu vēlies, lai latviešu valodā būtu lasāmi vēl daudzi slaveni šo žanru darbi..Ja tu pats jebkad esi mēģinājis rakstīt kādā no šiem žanriem...tad šī ir īstā sadaļa Tev!Visiem, kuri nevēlas palikt redzamās realitātes šaurajās robežās, paredzēta Apgāda Zvaigzne ABC jaunā - Fantāzijas & Fantastikas jeb F & F - sadaļa.Nāc, lasi par grāmatām, uzzini daudz interesanta un pastāsti mums savas domas!

Ja tevi interesē viss mistiskais un noslēpumainais...
Ja tevi saista pūķi, vampīri, elfi un citas pārdabiskas būtnes...
Ja tu ar prieku lasi fantāzijas, šausmu vai zinātniskās fantastikas romānus un stāstus...
Ja tu vēlies, lai latviešu valodā būtu lasāmi vēl daudzi slaveni šo žanru darbi..
Ja tu pats jebkad esi mēģinājis rakstīt kādā no šiem žanriem...

tad šī ir īstā sadaļa Tev!

Visiem, kuri nevēlas palikt redzamās realitātes šaurajās robežās, paredzēta Apgāda Zvaigzne ABC jaunā - Fantāzijas & Fantastikas jeb F & F - sadaļa.
Nāc, lasi par grāmatām, uzzini daudz interesanta un pastāsti mums savas domas!

Literatūrteorijā fantastisko literatūru tradicionāli iedala trīs lielos pamatvirzienos: zinātniskā fantastika, fantāzija un šausmu literatūra. Protams, mūsdienās šo virzienu robežas bieži saplūst un pārklājas, veidojot daudzus un dažādus paveidus. Tomēr galvenā atšķirība, kas palīdz definēt žanru robežas, ir autora nostādne attiecībā uz brīnumaino, pārdabisko, neizskaidrojamo faktoru.

Zinātniskās fantastikas (science fiction, научная фантастика) galvenā iezīme ir centieni brīnumu racionalizēt, t.i., izskaidrot un pamatot zinātniski vai vismaz veidos, ko var uzskatīt par zinātniskiem. No šī fakta izriet arī zinātniskās fantastikas tradicionāli skartās tēmas - dzīvība uz citām planētām, ceļojumi laikā, mēģinājumi prognozēt mūsu pašu planētas nākotni, tehnoloģiju progresa sekas utt. - tēmas, kas interesē arī zinātniekus un kuru atainojumā nereti tiek iekļauti izskaidrojumi no fizikas, astronomijas un citu zinātņu "lauciņiem".

(Piemēram, Klejotāja, Eņģeļu impērija, Tagad un mūžīgi, Bada spēles utt)

Fantāzijas literatūras (fantasy, фентези) galvenā iezīme - pārdabiskais faktors netiek izskaidrots, bet tiek pieņemts kā pašsaprotams. Fantāzijas darbā noteikti figurē vismaz viena paralēlā realitāte (cita pasaule, dimensija vai tepat līdzās neredzami eksistējoša vide), kurā varoņi vai nu nokļūst no mūsu pasaules, vai arī dzīvo šai vidē "dabiski". Fantāzijā bieži darbojas no pasaules tautu mītiem aizgūtas vai autoru jaunizgudrotas pārdabiskas būtnes (pūķi, elfi, rūķi), ir daudz mītu un pasaku motīvu. Tradicionālais sižets parasti saistās ar varoņa ceļojumu/meklējumu (t.s. quest) un cīņu starp labajiem un ļaunajiem spēkiem - simboliskā līmenī tas vienmēr ir arī garīgā brieduma ceļojums; šī iemesla dēļ liela daļa fantāzijas ietilpināma arī young adult jeb pusaudžu literatūras plauktiņā.

(Piemēram, Pūķa dziesma, Vilcenes stāsts utt)

Šausmu literatūras (horror fiction) galvenā iezīme - izskaidrots vai neizskaidrots šausmu faktors atrodas nevis kādā paralēlajā pasaulē, bet tepat mums līdzās, ikdienišķā un lasītājam labi atpazīstamā mūsdienu vidē. Autori mēģina līdz maksimumam hiperbolizēt dažādas fobijas, paranojas vai paplašināt vienkārši cilvēka prāta robežas, uzskatāmi demonstrējot, ka iracionālo šausmu faktors bieži slēpjas nevis pārdabiskos briesmoņos, bet līdzcilvēku psihē; līdz ar to šausmu literatūras darbus bieži iespējams uztvert arī simboliski. Arī šausmu literatūrā ir daudz mītiskā, tomēr tas biežāk ir nevis seno, bet mūsdienu mītu (urban legends) materiāls.

(Piemēram, Četri pēc pusnakts, Mizerija, Nakts ballītes ellē utt)

Lasītāju atsauksmes

Iesaki draugiem