Atsauksmes par Toma Kreicberga stāstu krājumu "Dubultnieki"

2011-11-25

Kreicberga stāsti - tā nav tradicionālā fantastika, ko mēdz ieklasificēt atbilstošā plauktiņā, papildinot ar vārdu "zinātniskā"; autors drīzāk darbojas ar mazliet skumīgām, mazliet groteskām, mazliet ironiskām, bet visādā ziņā emocionāli piesātinātām metaforām, nevis teorētiskiem pieņēmumiem un konceptiem "kas būtu, ja...".Veidojas pasaule, kurā pūķi sapņo lidot uz Parīzi, padomju laika Rīgā uzbūvēts metro, ar kuru var braukāt šurpu turpu uz mūslaikiem, lāgiem pazibinās kāda mazliet baisa, mazliet ironiska postapokaliptiska ainava - ar cilvēkiem, kuri cits citam kāri ēd smadzenes, vai pasaule ar vienu vienīgu cilvēku, bet ļaudis izjūt teju izmisīgu nostalģiju pēc zombijiem, ko paši iznīcinājuši...Guntis Berelis, rakstnieks, literatūrkritiķis

Kreicberga stāsti – tā nav tradicionālā fantastika, ko mēdz ieklasificēt atbilstošā plauktiņā, papildinot ar vārdu „zinātniskā”; autors drīzāk darbojas ar mazliet skumīgām, mazliet groteskām, mazliet ironiskām, bet visādā ziņā emocionāli piesātinātām metaforām, nevis teorētiskiem pieņēmumiem un konceptiem „kas būtu, ja...”.
Veidojas pasaule, kurā pūķi sapņo lidot uz Parīzi, padomju laika Rīgā uzbūvēts metro, ar kuru var braukāt šurpu turpu uz mūslaikiem, lāgiem pazibinās kāda mazliet baisa, mazliet ironiska postapokaliptiska ainava – ar cilvēkiem, kuri cits citam kāri ēd smadzenes, vai pasaule ar vienu vienīgu cilvēku, bet ļaudis izjūt teju izmisīgu nostalģiju pēc zombijiem, ko paši iznīcinājuši...
Guntis Berelis , rakstnieks, literatūrkritiķis

Toms Kreicbergs ir izcils jaunais rakstnieks ar spēcīgu nākotnes vīziju. Es nopietni uzskatu, ka viņš kļūs par vienu šīs desmitgades ievērojamākajiem rakstniekiem.
Deivids Fārlands , 1987. gada konkursa “Writers of the Future” zelta medaļas ieguvējs,  Hugo un Nebula balvu kandidāts

Kreicbergs talantīgi ievij spēcīgas, patiesas cilvēciskās emocijas stāstos par sarežģītām tehnoloģijām un zinātnes brīnumiem. Un tas tiek paveikts ar tādu vieglumu! Šī ir klasiska zinātniskā fantastika ar dvēseli.
N. K. Džeimisina , Hugo un Nebula balvu kandidāte

Mainīgās pasaules mainīgā uztvere –
kur iespēja dalīties apziņā ar citu personu otrā pasaules malā noved pie atklāsmes, ka tavs alter ego ir terorists,
kur mākslīgi radīta Īkstīte dzīvo tējkannā un cer gūt sava radītāja mīlestību,
kur pūķis visu mūžu sapņo aizlidot uz Parīzi,
kur mazs zēns uz pasauli raugās caur kvantu mehānikas likumu prizmu,
kur cita zēna bērnības sapnis medīt zombijus saglabājas arī tad, kad zombiji vairs atrodami tikai zoodārzā...
Kreicberga vīziju skaudrais reālisms mijas ar romantisku fantāziju bez sentimentāla salkanuma. Augstākās raudzes nacionālā fantastika pēdējās desmitgadēs gan žanra baudītājiem, gan jaunpienācējiem.
Imants Belogrīvs , izdevējs

Toma Kreicberga stāsti atceļ robežas. Robežas starp mazu puisīti, kurš vēl neprot izrunāt frāzi “kvantu fizika” un kvantu fiziku. Starp meistara tieksmi pēc pilnības un tiem, kas šajā dziņā pēc perfekcijas tiek lemti aizmirstībai.
Galu galā šie stāsti nojauc robežas starp cilvēkiem. Jo tas, ko tu redzi, tas, ko tu domā, tas, kam tu tici, - nepieder tev vienam pašam.
Tulkotājs Ingus Josts

Toma Kreicberga stāsti ir kaut kas vairāk par zinātnisko fantastiku. Līdzīgi Kurtam Vonnegūtam viņš, izmantojot nākotnes fantāzijas, runā par ļoti cilvēciskām vērtībām. Darot to brīžam baisi brutāli, brīžam emocionāli uzrunājoši.
Vonnegūts bija XX gadsimta fantasts un Otrā Pasaules kara veterāns. Kreicbergs nepārprotami ir XXI gadsimta literatūras jaunā zvaigzne ar korporatīvas pasaules veterāna rētām. Lasot viņa stāstus, nevilšus radās iespaids, ka Holivudas fantastikas grāvēja "Pirmsākums" autori ir lasījuši Kreicberga darbus.
Unikāli, ka Kreicbergs, domājot par amerikāņu auditoriju, ir spējis saglabāt un harmoniski iekļaut stāstos savu Latvijas pieredzi. Vairāki stāsti bija īpaši emocionāli satricinoši. Krājuma lasītājiem nav obligāts zinātniskais grāds fizikā, nepieciešama vienīgi spēja būt atvērtiem.
Latvijas literatūra nebijušam piedzīvojumam.
Rakstnieks Otto Ozols par Toma Kreicberga stāstu krājumu "Dubultnieki"

Toma Kreicberga “Dubultniekus” nav iespējams nolikt malā, pirms ir izlasīti visi stāsti – līdz pat tādai pakāpei, ka ikdienas darbus darīju ar e-lasītāju rokā.
Autors sagrauj plaši izplatīto uzskatu, ka zinātniskā fantastika – tās ir fizikas formulas un desmitzilbīgi tehnoloģiski termini, ko lasītājs spētu saprast tikai tādā gadījumā, ja iepriekš būtu ieguvis attiecīgu izglītību. Uz fantastikas fona atklājas cilvēku kaislības, apsēstības, bailes un cerības, un visu kā tikko dzirdama melodija caurvij vieglas skumjas.
Šeit ir gan nākotne un paralēlas pasaules, gan pagātne un tagadne. Un visam pa vidu – mēs paši.
Rakstniece Laura Dreiže par Toma Kreicberga stāstu krājumu "Dubultnieki"

Lasītāju atsauksmes

Iesaki draugiem