Fantāzija un fantastika - grāmatās un uz ekrāna

2013-12-04

Vienmēr ir interesanti salīdzināt izlasītu grāmatu ar tā ekranizāciju, bet, runājot par grāmatām un filmām, kas tapušas FF žanrā, tas ir jo īpaši saistoši. Apgādā Zvaigzne ABC nākušas klajā jau daudzas FF grāmatas, kas tikušas uzņemtas arī filmās.

Ieskaties šo grāmatu aprakstos un video rullīšos! Vai tava un režisora iztēle ir gājusi līdzīgos virzienos?

Grāmata: Anna Raisa, "Intervija ar vampīru".

18. gadsimts, Luiziāna. Traģiskā negadījumā zaudējis brāli, plantācijas īpašnieks Luijs nespēj ar to samierināties. Dzeršana un azartspēles neremdē sāpes, līdz kādu vakaru viņš sastop nemirstīgu būtni – vampīru Lestatu, kurš viņam piedāvā iespēju atdzimt un dzīvot mūžīgi. Taču maksa par to būs augsta...

Filma: 1994. gads, režisors Nīls Džordans, galvenajās lomās Breds Pits un Toms Krūzs.

Grāmata: Stīvens Kings, "Mirdzums"

Viesnīca “Overlook” ir izslavēta kā visskaistākā atpūtas vieta pasaulē. Tomēr Džeks Toranss, jaunais viesnīcas ziemas uzraugs, viņa sieva Vendija un piecgadīgais dēls Denijs ierauga ko vairāk par spožumu. Puisēns sajūt ļaunumu viesnīcas tukšajās istabās – ļaunumu, kas šķiet gaidījis tieši viņus.

Filma: 1980. gads, režisors Stenlijs Kubriks, galvenajā lomā Džeks Nikolsons.

Grāmata: Sūzena Kolinsa, "Bada spēles"

No kādreizējās Ziemeļamerikas pāri ir palikušas tikai drupas. Iepriekš tik vareno kontinentu tagad dēvē par Panemas valsti. Tā ir sadalīta 12 reģionos. Valsti pārvalda visu redzošā valdība no galvaspilsētas Kapitolijas. Katru gadu galvaspilsēta organizē bada spēles. Uz tām katram reģionam jāsūta viens zēns un viena meitene. Cīņa notiek uz dzīvību un nāvi.

Filma: 2012. gads, režisors Frensiss Lorenss, galvenajā lomā Dženifera Lorensa.

Grāmata: Kasandra Klēra, "Kaulu pilsēta"

Dodoties uz Ņujorkas klubu “Pekle”, piecpadsmitgadīgajai Klerijai ne prātā nenāk, ka viņa kļūs par slepkavības liecinieci. Tā ir Klerijas pirmā tikšanās ar Ēnu Medniekiem – karotājiem, kuru misija ir atbrīvot pasauli no dēmoniem un savaldīt vilkačus un vampīrus. Tā ir arī viņas pirmā tikšanās ar lielisko zeltmataino Džeiku. Bet kāpēc dēmoni pēkšņi sākuši interesēties par tādu parastu meiteni, kāda ir Klerija?

Filma: 2013. gads, režisors Haralds Zvarts, galvenajās lomās Lilija Kolinsa un Džiemijs Kempbels Bovers.


2014. gadā gaidām ekranizācijas arī šādiem FF darbiem:

"Vampīru akadēmija"

"Citādie"  


Lasi, skaties un ceļo fantāzijas pasaulēs!

Iesaki draugiem