Apraksts

Roberto Bolanjo romāns “Mežonīgie detektīvi” spāņu valodā pirmo reizi tiek izdots 1998. gadā un saņem daudz literāru apbalvojumu, tostarp Premio Rómulo Gallegos un Premio Herralde balvas. Taču, kad 2007. gadā tiek publicēts un milzu popularitāti gūst “Mežonīgo detektīvu” angļu izdevums, sākas globāla sensācija – Bolanjomānija.

“Mežonīgie detektīvi” ir sarežģītas struktūras polifonisks darbs, kas vienlaikus ir stāsts par neiespējamiem meklējumiem (galvenie varoņi dzen pēdas Meksikas plašumos pazudušai dzejniecei), viltus detektīvs un viltus trilleris, ironisks vēstījums par septiņdesmito gadu literatūras avangarda kustībām, Bildungsroman, alkohola un narkotiku miglā tītu klejojumu apraksts, Meksikas un visas Latīņamerikas politikas un vēstures mozaīka un autobiogrāfisks sacerējums...

Roberto Bolanjo (1953–2003) ir pratis kļūt par vienu no tiem Latīņamerikas rakstniekiem, bez kuriem mūslaiku literatūras aina nav iedomājama. Viņa dzīves laikā iznākuši daudzi stāstu krājumi un romāni, arī pēc nāves izdoti vairāki darbi, to skaitā romāns “2666”.

No spāņu valodas tulkojusi Dace Meiere.


Romāns, kādu labprāt būtu sarakstījis Borhess. Oriģināla un ļoti skaista grāmata, smieklīga, aizkustinoša un nozīmīga.
Ignasio Ečevarrija, El País

Sava veida naratīva apreibināšanās, pēc kuras jūtamies apskurbuši un smaidām aizmiglotām vai apbrīnas pilnām acīm.
Fabriss Gabriels, Les Inrockuptibles

Kopš Gabriela Garsijas Markesa nevienam citam latīņamerikānim nav izdevies pasaules literatūras karti pārzīmēt tik satriecoši kā Roberto Bolanjo.
The Washington Post Book World

Šis romāns ir ne tikai skaudrs skatījums uz trimdu, bet arī jautrs skrējiens cauri hiperboliskai pusaudzībai, [..] ne tikai parodija par avangardu, bet vienlaikus arī patiesi avangardisks romāns un piedevām īsta literatūras enciklopēdija.
Horhe Karrions

R. Bolanjo, iespējams, ir pārdrošākais, ko šobrīd spēj piedāvāt spāniski sarakstītā literatūra. Tos lasītājus, kas lasīšanu uztver kā piedzīvojumu, pārņems Bolanjo drudzis.
Matiass Matuseks, Spiegel

Atšķirībā no rakstnieku vairākuma Roberto Bolanjo necenšas izskaidrot intrigu, viņš to nogremdē neizmērojamā izdomājumu jūklī [..] Būdams Džoisa skolnieks, viņš dabū gatavas gluži neiedomājamas situācijas. Šāda virtuozitāte gandrīz septiņsimt lappušu garumā mums rāda rotaļīgu autoru, kurš perfekti pārvalda savus darbarīkus. Un, pat ja beigās mēs tik un tā nesaprotam, ko tas viss nozīmē, Mežonīgie detektīvi neapšaubāmi ir ne tikai “viscerālreālisma” šedevrs, bet arī varena un skaļa atzīšanās mīlestībā pret literatūru.
Batists Ližē, L’Express

Iesaki draugiem