Apraksts

Jau vairāku paaudžu iemīļotās bērnu rakstnieces un ilustratores Margaritas Stārastes (dz. 1914) zīmēšanas talants atklājās jau bērnībā, kad tēvs allaž mudināja meitu darboties ar zīmuļiem un krāsām, veda uz mākslas izstādēm. Savukārt viņas mīlestība uz literatūru dzima, klausoties vecmāmiņas pasakas, teikas un tautasdziesmas un mācoties Natālijas Draudziņas ģimnāzijā. Par profesijas izvēli Margaritai nekādu šaubu nebija – viņa iestājās Latvijas Mākslas akadēmijā un studēja glezniecību pie Konrāda Ubāna, Jāņa Kugas, Vilhelma Purvīša, bet vēlāk absolvēja Grafikas nodaļu.

Pirmās Margaritas Stārastes grāmatas pie lasītājiem nonāca 1942. gadā. Kopumā māksliniece ir ilustrējusi ap 100 grāmatu – gan pašas, gan citu autoru sacerētas.
Margaritas Stārastes ilustrāciju stils ir atpazīstams uzreiz: tajās dominē košas krāsas un apaļas formas un visa pasaule ir dzīva – ne tikai cilvēki, zvēri, putni un kukaiņi, bet arī koki, augi, sniegavīri, saule un mēness. Šiem zīmējumiem raksturīgs visaptverošs mīļums.

Šajā krāšņajā izlasē apkopotas populārākās Margaritas Stārastes grāmatas. Jau atkal pie bērniem nāk ziņkārīgais Kraukšķītis, ņiprais Zīļuks, zinātkārā Tince, draudzīgais lācītis Rūcītis, čaklie Dižmeža iemītnieki un daudzi citi jau vairākām lasītāju paaudzēm pazīstamie pasaku varoņi. Grāmatā iekļauti arī citu autoru dzejoļi un pasakas, kā arī latviešu tautasdziesmas ar mākslinieces ilustrācijām. Brīnišķīgie zīmējumi palīdz bērniem atklāt pasauli, dabas daudzveidību un burvību.

Iesaki draugiem