Apraksts

Amerikāņu rakstnieka Džastina Kronina (1962) bestsellera “Pāreja” (2010) turpinājums – postapokaliptiskais trilleris “Divpadsmit” – lasītāju aizved simt gadus tālā nākotnē.

Eimija un pārējie cīnās par cilvēces glābšanu, bet varoņi nezina, ka noteikumi ir mainījušies. Ienaidnieks ir pilnveidojies, ir radusies jauna, tumša vara, un tās nākotnes vīzija ir vēl šausminošāka par cilvēku izmiršanu. Lai Divpadsmit kristu, vienam no izdzīvotājiem būs jāsamaksā visaugstākā cena.

Pēcapokalipses laikmetā trīs vientuļnieki klīst visaptverošā un bīstamā haosā. Ārsti un grūtnieci Lailu ļaunuma un vīrusa apsēstā pasaule ir tik dziļi satricinājusi, ka sieviete turpina plānot sava bērna nākšanu pasaulē, kaut arī cilvēce viņai visapkārt izzūd. Kitridžs, pazīstams kā “Denveras pēdējais cietoksnis”, bija spiests pamest drošās pozīcijas, un nu ir ceļā. Viņš bēg no vīrusainajiem, apbruņots, tomēr viens, un labi zina, ka automašīnas bāku uzpildīt vairs nevarēs. Eiprila ir pusaudze, kura cenšas savu mazo brāli droši izvest cauri nāves draudiem un iznīcībai.

Viņi atskārtīs, ka nav pilnībā pamesti – un ka pat vistumšākajā naktī ir rodama cerība, ja tikai cilvēki apvieno spēkus.

“Kronina meistarīgās prozas valoda un sarežģītais sižets atdzīvina veselu pasauli. Romāna tēli ir gan varonīgi, gan trūkumu pilni. Te ir rodams iespaidīgs spēcīgu sieviešu raksturu skaits, stāsta plašais vēriens liek “Divpadsmit” salīdzināt ar tādiem episkiem darbiem kā Dž. R. R. Tolkīna “Gredzenu pavēlnieks” un S. Kinga “The Stand”. Tie lasītāji, kas pēc “Pārejas” izlasīšanas palika neziņā, turpinājumā radīs dažu labu atrisinājumu, bet sižeta pagriezieni un jauna notikumu attīstība visiem liks izmisīgi gaidīt trešo daļu.”
Eimija Hoseta, Library Journal

No angļu valodas tulkojusi Ieva Elsberga.

Iesaki draugiem