Apraksts

Žoels Dikērs (Joël Dicker, 1985) ir šveiciešu rakstnieks. Jaunā autora otrais romāns – literārais trilleris, kā to dēvē recenzenti, – “Patiesība par Harija Kebēra lietu” īsā laikā kļuvis par globālu fenomenu, tā izdošanas tiesības šobrīd pārdotas 32 valstīm, un Francijā vien pārdoti jau miljons grāmatas eksemplāru, pārspējot Dena Brauna jaunāko bestselleru. Romāna izdošanas tiesības angļu tulkojumam pēc spraigas izsoles “sakampa” Penguin Books, un tiek runāts, ka samaksātais avanss pārsniedz pusmiljonu ASV dolāru – tā ir lielākā summa, kuru jebkad maksājis Penguin Books izdevējsabiedrība. Lielbritānijā Ž. Dikēra romānu “Patiesība par Harija Kebēra lietu” izdos Lielbritānijas izdevējs Quercus Books, kas savulaik izdeva arī Stīga Lārsona Millennium triloģiju.

1975. gada 30. augusts – diena, kad piecpadsmitgadīgā Nola Kellergena pamanīta iebēgam mežā pirms pazušanas; diena, kas ļoti izmainīja mazu pilsētu Ņūhempšīrā.

Trīsdesmit trīs gadus vēlāk. Markuss Goldmens, slavens un daudzsološs jaunais rakstnieks, ir nonācis strupceļā, jo nav spējīgs uzrakstīt romānu, kuru izdevējs gaida no viņa jau pēc dažiem mēnešiem. Viņš nolemj apciemot savu draugu un skolotāju Hariju Kebēru, šobrīd vienu no slavenākajiem amerikāņu rakstniekiem, lai meklētu palīdzību un atbalstu. Markusa plānus maina sensacionālā ziņa, ka Harijs Kebērs tiek apsūdzēts par Nolas Kellergenas slepkavību, ar kuru, kā zināms, Harijs bijis pazīstams. Markuss pamet visu un dodas pie drauga uz Ņūhempšīru, lai šajā lietā veiktu pats savu izmeklēšanu, bet notiek kas negaidīts: viņam sāk pienākt draudu vēstules. Lai pierādītu Harija nevainību, glābtu viņa rakstnieka un universitātes pasniedzēja karjeru un galu galā arī pašam sevi, Markusam jāatrod atbildes uz trim jautājumiem, kas visi kaut kādā neizskaidrojamā veidā ir saistīti.
Kurš nogalināja Nolu Kellergenu?
Kas notika Ņūhempšīrā tajā 1975. gada vasaras dienā?
Kā uzrakstīt veiksmīgu un patiesu grāmatu?

No franču valodas tulkojusi Inese Pētersone.


Tikko jūs atšķirsiet šī vienreizīgā romāna pirmo lappusi, ar jums ir cauri – jūs nevarēsiet apstāties, pirms tiksiet līdz pēdējai. Ar jums manipulēs, jūs mēģinās apmānīt un pārsteigt ar neskaitāmiem sižeta pavērsieniem, ar mānīgiem pierādījumiem un pavisam negaidītu sižeta pagriezienu romāna atrisinājumā.
Le Journal du Dimanche

Grāmata grāmatā, kriminālromāns, mīlas stāsts. Unikāli un lieliski.
Cosmopolitan

Jautra, gudra, elpu aizraujoša grāmata grāmatā… Patiess prieks, atklājot tik neparastu romānu.
Lire

Šīs literārās sezonas veiksmes stāsts! Trilleris, kas atgādina Trūmena Kapotes labāko darbu.
Paris-Match

Romāns, kurā ir visas nepieciešamās globāla bestsellera sastāvdaļas.
Die Zeit

Pēc Dikēra “Patiesība par Hariju Kebēru” mūsdienu romāns vairs nebūs tāds kā iepriekš. Verdikts: summa cum laude… Brīnišķīga grāmata.
Corriere della Sera

Jūtams meistara rokas pieskāriens… Kriminālromāns, kurā ir ne tikai viena, bet vairākas sižeta līnijas, kurš piepildīts ar mainīgiem ritmiem un kurš ir tik daudzslāņains kā krievu matrjoška, turklāt visi šie atšķirīgie slāņi ir brīnišķīgi savīti kopā. Meistaram piedienīgā manierē Žoels Dikērs mij laikposmus un žanrus (policijas atskaites, intervijas, romānu fragmenti) un atklāj Ameriku visās tās pārmērībās – gan mediju, gan literārā, gan reliģiskā aspektā – un to visu paveic, diskutējot par literāra romāna autora lomu.
L’Express

Iesaki draugiem