Apraksts

Idilliskā Skones ciemā Ārildā kāda nama pagalma smilšu kastē tiek atrasta nogalināta trīsgadīgā Emelija. Dažas dienas vēlāk Vermdes salā Stokholmas pievārtē tiek noslepkavots septiņus gadus vecais Arams.

Aizdomas krīt uz rasistiski noskaņotu ļaužu grupām, kas izteikušas draudus bērnu vecākiem. Ar Olīviju Renningu, kas uz laiku norīkota darbā Hēganēsā, sazinās kriminālkomisāre Mete Ulsētere, kura vada šo slepkavību izmeklēšanu. Abas sievietes apvieno spēkus, lai notvertu slepkavu.

Savukārt bijušā kriminālkomisāra Toma Stiltona rokās nonāk grāmata, kurā ielikti avīžu izgriezumi, kas vēsta par neatklāto eskorta meitenes Jillas slepkavību. Tieši no šīs slepkavības izmeklēšanas Stiltons savulaik tika atstādināts, un viņš nav spējis to aizmirst.

Kad gan Jillas, gan bērnu slepkavību izmeklēšanā iegūto DNS rezultāti sakrīt, notikumi iegūst jaunu pavērsienu, atkal savedot kopā Stiltonu, Olīviju un Meti.
“Melna rītausma” ir trešā grāmata par Tomu Stiltonu un Olīviju Renningu.

Silla un Rolfs Berjlindi ir slaveni Zviedrijas filmu scenāristi, kas rakstījuši scenārijus vairākiem detektīvseriāliem, tostarp 26 epizodēm par komisāru Martinu Beku. 2012. gadā iznāca viņu debijas romāns “Pilnmēness paisums”, kuram pēc gada sekoja “Trešā balss”. Zviedrijā uzņemts televīzijas seriāls, kam scenāriju rakstījuši paši autori.

No zviedru valodas tulkojusi Inga Grezmane.


Veiksmīgi rakstnieki zina, ka mūsdienu romānam jābūt straujam un aizraujošam, lai izpatiktu prasīgajam lasītājam. Sillai un Rolfam Berjlindiem tas ir izdevies izcili.
Arbetaren

Slepkavot ir neprāts, tas ir necilvēcīgi – šis vēstījums kriminālromānos ne vienmēr nolasāms tik skaidri kā Berjlindu grāmatās.
NRA

Silla un Rolfs Berjlindi pieder pie jaunās kriminālromānu autoru elites. Viņiem ir neparasts rakstīšanas stils, un viņi rada kompozicionāli lieliskus un aizraujošus darbus un interesantus raksturus.
Smålandsposten

Šausmu ainas nav šo autoru pašmērķis, tās pat ir aprakstītas iespējami delikāti.
Sestdiena

Berjlindi, kuri bez grāmatu rakstīšanas ir radījuši, šķiet, miljoniem scenāriju, ir izcili dialoga meistari. Romāna valoda ir rūpīgi noslīpēta un izcili trāpīga. Lasot par cigareti pelnutraukā, lasītājs gandrīz sajūt dūmu smaržu. Nodaļas ir īsas, un notikumi tajās rit raiti, radot iespaidu, ka skatāties filmu.
Helsinborgs Dagblad

Silla un Rolfs Berjlindi pierāda, ka kriminālromāns ir ļoti iedarbīgs līdzeklis sociālo problēmu izgaismošanā. “Melnā rītausma” ir trāpīgi uzrakstīts darbs, un varoņu raksturi, ko esam iepazinuši šīs sērijas grāmatās, kļūst arvien saistošāki.
Ölandsbladet

Iesaki draugiem