Apraksts

Grāmatas autore Ilze Neikena ir IMPRO gide, kas ceļotājus ved gan uz tuvām, gan tālām zemēm. Viņu pašu īpaši saista Šrilanka – šo salu autore salīdzina ar “tikko plaukušu ūdensrozes ziedu, kas, līgani viļņojoties Indijas okeānā, paver austošai saulei un viedam vērotājam savas ziedlapiņas citu pēc citas.” Ikvienam viesim – gan ceļojot klātienē, gan caur grāmatas lappusēm – tikai jābūt atvērtam visam, ko šī nelielā sala piedāvā.
Grāmata iepazīstina ar Šrilankas vēsturi un kultūru un aizved aizraujošā ceļojumā uz tās ievērojamākām vietām – koloniālā laika liecībām bagāto pilsētu Kolombo, Anurādhapuru, kas ar Svēto bodhi koku piesaista svētceļnieku un tūristu pūļus no visas pasaules, no džungļiem atkaroto Polonnaruvu, budistu tempļiem, nacionālajiem parkiem, pasakainām pludmalēm, kā arī unikāliem dabas brīnumiem, piemēram, Ādama virsotni, no kuras saullēktā var vērot šī kalna ēnu, un Pasaules malu, kas savu nosaukumu iemantojusi kraujās klints dēļ. Grāmata dos iespēju paviesoties rosīgajos un košajos tirgos, garšvielu dārzos un – kā gan citādi! – arī slavenajās tējas plantācijās, jo tieši saistībā ar Ceilonas tēju Šrilankas vārds pasaulē ir izskanējis visvairāk.
Tekstu papildina iedvesmojoši fotoattēli un kartes.
Grāmatā ir sniegti arī praktiski ieteikumi un informācija, kas noderēs gan gatavojoties ceļojumam uz šo zemi, gan ceļojuma laikā. Tā ir arī lielisks uzziņu avots ikvienam interesentam, kurš vēlas paplašināt savu redzesloku un iepazīt šo eksotisko zemi.

“Šrilanka ir kā mīlestība. Ar pirmo reizi neuzminama, bet sajūtās tik silta un sargājoša, ka gribas tai apsolīties atbraukt atkal. Tā saprot manu pagānisko dvēseli un neliek liekties nepazīstamu dievu priekšā, ar savām fascinējošajām senpilsētām, rituālu neuzbāzīgo kņadu, piesātināto, mazliet lēnīgo dzīves garšu un ainavām tā pati ir ceļš. Mans ceļš uz templi sevī.
Un kas par to, ja kādam citam ceļotājam valdzinošāka par vēsturi liksies Ceilonas biezā tēja, ājurvēdas pieskāriens vai džungļu rīta tramīgums? Šrilankā nemēdz būt nesvarīgu atklājumu. Un Ilzes grāmata noderēs kā gudri un aizrautīgi uzrakstīta vārdnīca sarunai ar šo zemi. Runā ar to!”
Ilva Picka, IMPRO gide

“Man ir palaimējies apmeklēt Šrilanku grupā, ko vadīja Ilze. Ceļojuma laikā neatstāja izjūta, ka Ilze ir dziļi piederīga šai zemei. Mēs ne tikai redzējām, uzzinājām daudz jauna, bet arī izjutām salu un salinieku ikdienu.”
Irēna Silineviča, ekonomikas profesore Rēzeknes Augstskolā

Iesaki draugiem