Apraksts

Kopš Hārperas Lī "Kas nogalina lakstīgalu" pasaules literatūrā nav bijis tik brīnišķīgi skaidra, vienkārši sarakstīta, viegli skumja un vienlaikus dzīvesprieku apliecinoša romāna par bērnību, kļūšanu pieaugušam, par senām un nepārejošām vērtībām – ģimenes saitēm, mīlestību tuvinieku starpā, draudzību mūža garumā un cilvēkiem, kas ienāk un aiziet no mūsu dzīves, lai veiksmes gadījumā tajā atkal atgrieztos, būdami tikpat mīlēti un nozīmīgi.

Ellijai ir vecāks brālis Džo, tētis un mamma, filmzvaigzne tēvamāsa Nensija un labākā draudzene Dženija Penija. Un trusis, vārdā dievs, protams. Stāstījums sākas ar 20. gadsimta septiņdesmitajiem gadiem un turpinās mūsu dienās, reāli vēsturiskie notikumi iezīmē gadskārtas, bērni pieaug, un pasaule mainās. Nemainīga paliek stāstījuma maniere – skaidra, sirsnīga un vienkārša, tā ataino priecīgus un traģiskus brīžus Ellijas ģimenes un draugu dzīvē, rādot, kā maza, jūtīga meitene izaug par sievieti.

Sāra Vinmane (1964) ir britu aktrise un rakstniece. Viņas debijas romāns "Kad dievs bija trusis" iznāca 2011. gadā un kļuva par starptautisku sensāciju – gada laikā romāns izdots 16 Eiropas valstīs, ASV, Ķīnā, Indonēzijā, Brazīlijā, Dienvidkorejā un Izraēlā. Rakstniece par šo grāmatu saņēmusi Galaxy National Book Awards balvu kā gada labākā jaunā rakstniece.

No angļu valodas tulkojusi Silvija Brice.


Vienkāršs satura pārstāsts nemūžam nespētu pilnībā raksturot šo brīnišķi viedo un aizraujošo grāmatu, kas vēsta par mīlestību un draudzību visos to veidos, par ģimeni, kuru neierobežo bioloģiskās saites, un par zaudējumu, kas briesmīgāks par nāvi. Izcils debijas romāns, ko vērts izbaudīt.
Booklist


Vinmanes debijas romāns stāsta par tik simpātisku un neparastu ģimeni, par kādu nav lasīts jau labu laiku. Svaigs un savdabīgs romāns par to, cik grūti ir augt un iemācīties dzīvot šajā pasaulē. Autore ir debitējusi vēlu, taču viņai paredzama spoža nākotne.
Kirkus Reviews

Vinmane apliecina iespaidīgu vērienu un asredzību, piešķirot balsi tām mēmajām grūtībām, ko cilvēks pārcieš augot, un viņas stila intensitāte ies pie sirds tiem lasītājiem, kuriem patīk zināma skaudruma deva.
Publishers Weekly

Lasot šo grāmatu, brīžiem ir jāsmejas skaļi, bet brīžiem jānoskumst līdz asarām. Tajā darbojas unikāli un sarežģīti varoņi, tik oriģināli, spilgti un ticami, ka jūs pilnībā ienirsiet viņu pasaulē.
Easy Living

Tāpat kā Deivida Nikolsa “Viena diena” izseko divu cilvēku gaitām daudzu gadu garumā, šis romāns stāsta par kādu ģimeni četros gadu desmitos – un pilnīgi neparastā veidā.
Red Magazine

Reti gadās lasīt romānu, kuru vēl pēc 60. lappuses gribas ieteikt draugiem, radiem un kolēģiem, taču „Kad dievs bija trusis” ir tieši tāds romāns. [..] Tas smīdina (tāpēc var sagādāt problēmas, braucot ar sabiedrisko transportu), tas ir ļoti patiess un liek iesmelgties sirdij. Lieliska grāmata, kuru lasot, var aizmirsties. Esiet gatavi tam, ka apniksiet visiem, uzmācīgi apgalvodami, ka šī grāmata viņiem jāizlasa, vai tur lūst vai plīst.
Stylist

Vinmanes stāstītājas balss ir apbrīnojami patiesa un skaista, tai piemīt bērnišķīgs tiešums bez kādas jūtelības. Izcila debija.
The Times

Vinmanes prozai piemīt arī elēģisks, vienkāršs skaistums, ko viņa lieliski prot likt lietā, pavadot savus varoņus caur gadu desmitu notikumiem. [..] Viņa ir pierādījusi, ka spēj patiesi aizkustināt lasītāju, un atliek cerēt, ka šis nepaliks viņas vienīgais romāns.
Globe and Mail, Toronto

Publikācijas

Iesaki draugiem