Apraksts

Daudzi no mums vēlas dzīvot vienkāršāk – saskaņā ar mūžam mainīgajiem dabas ritmiem, uzņemoties atbildību par to, ko un cik daudz patērējam un kā ietekmējam mūsu planētas globālos procesus. Arvien plašāk tiek runāts par “oglekļa pēdu nospiedumiem”, ilgtspējību, stabilitāti, pašpietiekamību, dabas aizsardzību un veselīgu dzīvesveidu – lai “vilks būtu paēdis un kaza dzīva”, t.i., cilvēki dzīvotu pēc iespējas pilnvērtīgāku dzīvi šajā, daudzuprāt, pārapdzīvotajā pasaulē, kuras iedzīvotāju skaits nupat jau pārsniedzis 7 miljardus.
Šajā grāmatā skaidrots, kā ikviens var dzīvot “zaļāk” – vai nu audzējot pats sev pārtiku piepilsētas sakņu dārziņā, vai turot bites, vai nodrošinot sevi ar elektroenerģiju lauku apvidū.
Tēvs un dēls Diks un Džeimss Strobridži ir BBC televīzijas šova It’s Not Easy Being Green (“Nav viegli būt zaļiem”) vadītāji. Šajā aizraujošajā praktiskas ievirzes grāmatā viņi stāsta par visu, ko izmēģinājuši un pārbaudījuši savā lauku saimniecībā Kornvolā Anglijas dienvidrietumos.
Šeit ikviens lasītājs atradīs kaut ko ievērības vērtu. Liela nozīme piešķirta lauku dzīves stratēģijai – savu vēlmju, iespēju un reālās situācijas novērtēšanai, darbu plānošanai, resursu taupīšanai, efektivitātes un produktivitātes uzlabošanai. Tradicionālās amatniecības prasmes, siera siešana, maizes cepšana, kultūraugu audzēšana un mājdzīvnieku turēšana aprakstīta vienuviet ar 21. gadsimta tehnoloģijām, kas radītas atkritumu pārstrādei, kā arī vēja, ūdens un saules enerģijas izmantošanai gan mājā, gan ārpus tās.
Grāmatā sniegtie padomi, apraksti, shēmas un fotogrāfijas aicina ar svaigu skatienu paskatīties uz dažādiem praktiskās saimniekošanas aspektiem un īstenot pārmaiņas, kuras dažkārt var būtiski uzlabot visu dzīvi. Un šķiet, ka daudzviet pasaulē, arī Latvijā, šāds skatiens un šādas pārmaiņas ir nepieciešamas.

Iesaki draugiem