Apraksts

“Simts gadi” ir piesātināts, bagātīgs, patiess un dziļi aizkustinošs romāns – plaša autobiogrāfiska dzimtas sāga, kur galvenās lomas atvēlētas četru paaudžu sievietēm, cenšoties izprast viņu likteņus, raksturus, pieņemtos lēmumus un katras varones spēka un vājuma avotus. Romāns, protams, ir arī par viņu vīriešiem – gan tiem, kas apprecēti, gan tiem, kas tikai mīlēti, un bieži vien, kā jau dzīvē, tas nav viens un tas pats. Tikpat krāšņi un izteiksmīgi kā cilvēku likteņus, autore apraksta skarbo, skaisto Norvēģijas dabu, kas vienmēr bijusi būtisks izteiksmes līdzeklis Herbjorgas Vasmu daiļradē.
H. Vasmu raksturīga spilgta iztēle un trāpīgs, emocionāli niansēts rakstības stils. Daudz asprātīgu un dzīvīgu dialogu, satraucoši notikumi un kvēlas jūtas – gan zemdegās gruzdošas, gan pavisam atklāti paustas.

Katra Herbjorgas Vasmu grāmata ir īsts dārgakmens... Tāpat kā mani valdzina čella tumšais un noslēpumainais skanējums, tā valdzina viņas grāmatu tumšā un noslēpumainā gaisotne.
Susanne, Blogg.no

Herbjorga Vasmu (Herbjørg Wassmo, dz. 1942) ir viena no izcilākajām mūsdienu norvēģu rakstniecēm, kura guvusi pelnītu lasītāju un kritiķu atzinību un saņēmusi arī dažādas literārās balvas. Iepriekš latviešu valodā iznākuši viņas romāni “Dinas grāmata”, “Septītā tikšanās” un citi.

No norvēģu valodas tulkojuši Raita Kozlovska un Guntis Ancens.


Cik lieliska rakstniece ir Herbjorga Vasmu! Katra viņas grāmata ir īsts dārgakmens... Tāpat kā mani valdzina čella tumšais un noslēpumainais skanējums, tā valdzina viņas grāmatu tumšā un noslēpumainā gaisotne.
Susanne, Blogg.no

Vēl viens Herbjorgas Vasmu darbs par ziemeļzemes sievietēm – stiprām, sīkstām un gudrām, bet vienlaikus pavisam citādām nekā Dina.
Marit Haugaard, Literatursiden.dk

Darbība, spars, raiti dialogi, te ir viss, ko lasītājs var vēlēties... Vēsturisks romāns, kas ir saistošs no pirmās līdz pēdējai lappusei.
Sīri M. Kvamme, Bergens tidende

Romāns “Simts gadi” ir spēcīgs darbs šī vārda vislabākajā nozīmē.
Marta Norheim, NRK

Romāns “Simts gadi” sniedz patiesu baudu, kā atvars tas ievelk un nelaiž vaļā, līdz esam aizvēruši grāmatas pēdējo lappusi.
Politiken.dk

Grāmatu novērtēs tie latviešu lasītāji, kuri jau iepazinuši un iemīļojuši rakstnieci Herbjorgu Vasmu, lasot “Dinas grāmatu”, bet te tvērums vēl plašāks, meklējot kopīgo un atšķirīgo dažādās paaudzēs, cenšoties atminēt dzimtas un konkrētu cilvēku spēka un vājuma avotus.
Raita Kozlovska, tulkotāja

Iesaki draugiem