Apraksts

Episki vērienīgā apokalipses romāna „Pāreja” (The Passage) darbība aizsākas gandrīz mūsdienās – ļoti tuvā nākotnē. Lasītājs iepazīst neparastu meitenīti Eimiju, kuru atstājusi māte un kurai piemīt savādas spējas, un arī klasiskos varoņus un „nevaroņus” – FIB aģentus, zinātniekus, kas veic slepenus eksperimentus ar nezināmu, Bolīvijas džungļos atrastu vīrusu, un uz nāvi notiesātus noziedzniekus, kas, pašiem to neapjaušot, kļūst par bīstama medicīniska eksperimenta objektiem. Šis eksperiments līdz nepazīšanai pārvērš visu pasauli, un, izrādās, vienīgi Eimijai pēc turpat vai simt gadiem ir pa spēkam glābt izdzīvojušo kolonijas...
Šis darbs ir zinātniskā fantastika – tomēr ne tikai apokalipses un vīrusu mutāciju literatūras cienītājiem. Tas ir vīrišķīgi skarbs un emocionāli atturīgs romāns – tomēr ne tikai vīriešiem. Tā ir ļoti bieza grāmata, bet lai tas lasītāju nebiedē – šo romānu nav iespējams nolikt malā.

Džastins Kronins, romāna „Pāreja” autors, ir amerikāņu rakstnieks, kura izglītība un darbs ir cieši saistīts ar literatūras pasauli – viņš ir angļu literatūras profesors Raisas universitātē ASV. Jāatzīst, ka iecerētās triloģijas pirmo grāmatu „Pāreja” (2010) patiešām ir radījusi meistara spalva – jaušama gan lieliska izpratne un zināšanas par romāna rakstīšanas likumībām, gan arī neapšaubāms talants. Romāns ir ļoti augstu novērtēts literatūras kritiķu vidū, tas ir ieguvis vairākus prestižus apbalvojumus. Pašam rakstniekam vislielākā atzinība, iespējams, bija Stīvena Kinga zvans rīta raidījumā „Good Morning, America!”, kurā Džastins Kronins pēc romāna iznākšanas bija uzaicināts piedalīties. Pasaulslavenais (un visnotaļ pašpietiekamais) šausmu stāstu meistars piezvanīja uz studiju un izteica sajūsmas pilnus komplimentus Džastinam Kroninam. (Ne velti romāns „Pāreja” tiek salīdzināts ar paša Stīvena Kinga pasaulslaveno romānu The Stand.)

e-Grāmata no 7. novembra interneta veikalā www.e-gramatnica.lv, drukātā grāmata no 21. novembra Zvaigznes grāmatnīcās.

Iesaki draugiem