Apraksts

Kurts Vonnegūts (Kurt Vonnegut, 1922–2007) ir viens no populārākajiem 20. gadsimta amerikāņu rakstniekiem, kura darbos meistarīgi savijies melnais humors un asprātīga satīra, vēsturiski notikumi un zinātniskā fantastika, autobiogrāfiski motīvi un filozofiskas atziņas.

Romāns “Čempionu brokastis jeb Ardievu, melnā pirmdiena!” (1973) ir rakstnieka ironiska dāvana sev pašam piecdesmit gadu jubilejā. “Šis ir stāsts par divu pavecu, izkāmējušu, vientuļu, baltādainu vīru satikšanos uz bojāejai nolemtas planētas.” Fantastikas romānu autors Kilgors Trauts ir ceļā uz mākslas festivālu Midlendsitijā, uz kuru viņu ir uzaicinājis automašīnu tirgotājs Dveins Hūvers, vīrs, kurš pakāpeniski jūk prātā, un aizsākas notikumi, kas izmaina daudzu cilvēku dzīvi...

“Es pats arī [..] neesmu vēl noskaidrojis, vai dzīve ir nopietni ņemama vai nav. Es zinu, ka tā ir baisma un spēj nodarīt sāpes. Taču tas jau vēl nenozīmē, ka tā būtu jāņem nopietni.”

“Vienreizīgs rakstnieks... Viens no tiem, kas precīzi atklāj mūsu dzīvesveidu un nosauc īstajā vārdā lietas, kuras mēs jau tik labi zinām.”
Dorisa Lesinga, The New York Times Book Review

“Mūsu lieliskākais melnā humora rakstnieks... Mēs smejamies, lai pasargātu paši sevi.”
The Atlantic Monthly

“Brīvs it visās savās izpausmēs, pirmatnējs un spēcīgs... Unikālais Vonnegūts.”
Publishers Weekly

“Vonnegūts ir Džordžs Orvels, Dr. Kaligari un Flešs Gordons, apkopots vienā rakstniekā... Āksts, bet vienlaikus tikumiskās normas ievērojošs traks zinātnieks.”
Time

“Tas tik ir rakstnieks! Vonnegūts ir izvilcis dienasgaismā visas negācijas, kādas vien var atrast Amerikā, un “pasniedzis” tās kā kaut ko nebijušu un smieklīgu, nepatīkamu un tajā pašā laikā tik ļoti pievilcīgu.”
The New York Times

No angļu valodas tulkojuši Klāvs Elsbergs un Ainis Ulmanis.

Publikācijas

Iesaki draugiem