Apraksts

Analizējot dažādu valstu pieredzi, Ričards Vilkinsons un Keita Pikita ir nonākuši pie zinātniski pamatota secinājuma, kas var mainīt pasaules domāšanu: valsts labklājībai ir ļoti maza saistība ar to, cik veiksmīga ir tās sabiedrība. Svarīgākais faktors, kas nosaka sociālo procesu pozitīvo vai negatīvo virzību, ir vienlīdzības līmenis sabiedrībā.

Grāmata sniedz neapgāžamus pierādījumus tam, kāpēc jebkurai valstij, tostarp arī Latvijai, svarīgāka par iekšzemes kopprodukta celšanu ir taisnīgas sabiedrības izveide.

"Līmeņrādis” latviski ir signāls tam, ka mēs gribam nopietni runāt par savas tautas likteni savā zemē. Komunisma nolieguma fāze kā nekritiska ultralabēja konstrukcija ir izdzīvota, un mēs esam gatavi uzklausīt Vilkinsona un Pikitas argumentus, kāpēc lielāka vienlīdzība ir ne vien sabiedrības neaizsargāto slāņu interesēs, bet arī uzņēmēju un valstvīru vajadzība. Autori šeit elegantā stilā atver acis Eiropas Savienības nevienlīdzīgākās valsts domājošajiem lasītājiem. Formā vienkārša un pārliecību transformējoša grāmata!
Gatis Kokins, ekonomists

Ar faktiem, skaitļiem un tabulām autori pierāda, ka nevienlīdzīgā sabiedrībā visiem klājas sliktāk - arī "kampējiem", "buldozeriem" un "pelēkajiem kardināliem". Grāmata, kam jābūt uz katra ministra, deputāta un vēlētāja galda.
Vija Beinerte, kinorežisore, žurnāla "Mājas Viesis" galvenā redaktora vietniece

Vilkinsona un Pikitas grāmata ir pārliecinošs arguments par labu tam, ka cilvēks nevar būt laimīgs tikai uz savas materiālās labklājības rēķina un ka lielāks vienlīdzības līmenis sabiedrībā galu galā būtiski ietekmē katra indivīda dzīvi.
Uldis Tīrons, redaktors, filozofs

Latvijas līdzšinējās ekonomiskās politikas pamatdoma bija tāda, ka, maksimāli samazinot valsts ietekmi uz ekonomiku un minimizējot nodokļus, lai netraucētu uzņēmējiem strādāt, izaugsme būs īpaši sekmīga. Taču šāda pieeja noveda pie izteiktas ekonomiskās nevienlīdzības sabiedrībā un milzu krīzes. “Līmeņrādis” vieglā valodā, bet zinātniski pamatoti parāda, ka pārlieka ekonomiskā nevienlīdzība noved pie tautsaimniecības, kurā visiem – kā bagātajiem, tā nabagajiem – klājas sliktāk. Vienlaikus grāmatā skaidri iezīmēts pārsteidzošs ceļš uz augšupeju – arī Latvijai.Šis darbs noteikti jāizlasa visiem politiķiem, žurnālistiem, sociālo zinību mācībspēkiem un studentiem, kā arī aktīvajiem uzņēmējiem, lai saprastu sabalansētas ekonomikas plašo pozitīvo ietekmi. Laiks no mazas valsts kļūt par gudru valsti!
Jānis Ošlejs, ekonomists

Publikācijas

Iesaki draugiem