Apraksts

Biogrāfiskais romāns “Čaks” ir aizrautīgs, noslēpumiem pārpilns dzejnieka dzīvesstāsts, kurā radošie un intīmie piedzīvojumi grodi savērpti ar plašu kultūrvēsturisko un politisko notikumu zemslāni, kur unikāli, līdz šim nezināmi vēsturiskie dokumenti vienojas ar autoru ēverģēlīgo fantāziju.

Romāna priekšvārdā autori par savu ieceri un darbu pie tās stāsta:
“Kāpēc mēs rakstījām šo darbu? Pirmā atbilde ir šķietami vienkārša. Ilgus gadus gan radoši, gan pētnieciski apgūstot Čaka daiļradi, vilinājums uzrakstīt romānu par Dzejnieku no Dieva žēlastības ir dabisks un saprotams.
Bet tā ir tikai puse no patiesības. Otra atbilde slēpjas .. Prāgas profesora Radegasta Paroleka .. vārdos: “Čaks ir liela latviešu literatūras velte visas pasaules literatūrai.”
Deviņus gadus pie rakstāmgalda mūs dzina nepadarīta darba sajūta. Vai mēs – latvieši un visi tie, kuri Latviju uzskata par savu vienīgo tēvzemi, – esam izpratuši šo “velti visas pasaules literatūrai”?”

Valdis Rūmnieks (1951) un Andrejs Migla (1940) ir populāri romānu un lugu autori. Vairākus izdevumus piedzīvojis romāns “Kuršu vikingi” par kuršu dramatiskajiem piedzīvojumiem 9. gs. vidū. 2009. gadā Apgādā Zvaigzne ABC iznācis īpašs, krāšņi ilustrēts šī romāna izdevums pusaudžiem (mākslinieks Agris Liepiņš). Romāns “Sveiks, jautrais Rodžer!” (2004) veltīts Saksijas grāfam Moricam un viņa mēģinājumiem ieņemt Kurzemes hercogistes troni 1726. gadā.
Valdis Rūmnieks, Aleksandra Čaka biedrības priekšsēdētājs, A. Čaka Kopotu rakstu zinātniskā izdevuma (1991–2007) autors, publicējis daudzas apceres par dzejnieku. Savukārt Andrejs Migla, būdams Latvijas Radio režisors, sagatavojis A. Čaka nozīmīgāko darbu radiokompozīcijas, tajā skaitā spilgto “Matīsa, kausu bajāra” radioiestudējumu (1991).

2011. gada 27. oktobrī atzīmēsim Aleksandra Čaka 110. dzimšanas dienu. Šī grāmata lai ir autoru un izdevēju velte tai.

Publikācijas

Iesaki draugiem