Apraksts

Jenss Kristians Grendāls (Jens Christian Grøndahl, 1959) ir mūsdienu dāņu rakstnieks. Par saviem darbiem viņš saņēmis vairākas literārās balvas, tostarp Grāmatnieku balvu Zelta lauru zars un Sērena Gildendāla balvu. Rakstnieks ieguvis plašu popularitāti gan Dānijā, gan citviet pasaulē, un viņa daiļrade tiek salīdzināta ar pasaulslaveno rakstnieku Haruki Murakami un Pēra Petersona darbiem.

Talantīgs 44 gadus vecs mākslas vēsturnieks nonāk dzīves krustcelēs, kad viņa sieva Astrida pēc astoņpadsmit gadu ilgas kopdzīves pēkšņi paziņo par savu aiziešanu un negaidīti aizceļo. Elegantā dzīvokļa klusumā galvenais varonis, cenšoties izprast sievas aizbraukšanas iemeslus, ļaujas sava likteņa un mīlestības analīzei. Jo vairāk viņš domā par savu sievu, jo noslēpumaināka tā viņam šķiet. Pamazām viņš saprot, ka divi cilvēki var gadiem dzīvot līdzās, tā arī neiepazīstot viens otru, un visnozīmīgākās sastapšanās dzīvē notiek nejauši.

“Klusums oktobrī” ir meistarīgi uzrakstīts meditatīvs romāns, kas smalki un precīzi ataino noslēpumaino saikni starp vīrieti un sievieti.

No dāņu valodas tulkojusi Dace Deniņa.

Publikācijas

Iesaki draugiem