Apraksts

D. H. Lorenss (D .H. Lawrence, 1885–1930) ir viens no izcilākajiem un savulaik pretrunīgāk vērtētajiem angļu rakstniekiem. Pēc romāna “Lēdijas Čaterlejas mīļākais” iznākšanas D. H. Lorenss tika apsūdzēts pornogrāfijas izplatīšanā, bet pret izdevniecību Penguin Books pat tika uzsākta tiesas prāva par neķītru izdevumu publicēšanu. Rakstnieks ir bēguļojis no Lielbritānijas uz Austrāliju un ASV, viņa darbi tikuši kritizēti un cenzēti, tomēr mūsdienās D. H. Lorenss tiek atzīts par nozīmīgu modernisma pārstāvi angļu literatūrā.

Romānā “Lēdijas Čaterlejas mīļākais” atainota aristokrātiskās lēdijas Čaterlejas mīlestība pret mežsargu Melersu. D. H. Lorenss spilgti atainojis sabiedrības augstāko aprindu nosodītas mīlestības uzplaukumu, sevišķi lielu uzmanību veltot abu seksuālajām attiecībām.
Lai gan savulaik aizliegts un nosodīts, romāns “Lēdijas Čaterlejas mīļākais” ir skaists un neviltots stāsts par mīlestību, kas pēc romāna pirmpublicējuma angļu valodā 1960. gadā pēckara paaudzei bija kā jauns atklājums.

No angļu valodas tulkojis Augusts Mežsēta.

Iesaki draugiem