Apraksts

E-grāmata pieejama arī Apple Books

MŪSDIENU PASAULĒ VISVAIRĀK LASĪTAIS ITĀĻU ROMĀNU CIKLS
Nekas, ko lasām par Elenas Ferrantes darbiem, mūs gana labi nesagatavo viņas romānu cietsirdīgajam tiešumam. [..] Tie vēsta par sievietēm tik atklāti, ka mums šķiet, ka šīs citu dzīves nevis vērojam no malas, bet izdzīvojam paši uz savas ādas.
The New York Times

Ceturtais un pēdējais sējums ciklā Brīnišķīgā draudzene, sāgā, kas pēdējo gadu laikā guvusi milzu panākumus visā pasaulē, apstiprinot, ka tās autore Elena Ferrante patiesi ir viena no pasaules izcilākajiem rakstniekiem. Apbrīnojami daudzslāņains un iedvesmojošs meistardarbs, kas starptautiski atzīts par vienu no augstākajām mūslaiku literārajām virsotnēm.

Romāns galvenokārt ir stāsts par draudzību, kurā divas sievietes – ar vienādi lielu spēku apveltīti pretpoli – satiekas, saduras, viena otru ietekmē, izšķiras un satuvinās no jauna, viena otru apskauž un apbrīno. Dzīve viņām ceļ priekšā aizvien jaunus pārbaudījumus, un, tos pārvarot, viņas abas – katra sevī un otrā – atklāj jaunas savu raksturu un draudzības šķautnes. Tikmēr fonā risinās Itālijas un pasaules vēstures notikumi, un arī ar tiem abām sievietēm un viņu draudzībai ir jārēķinās.

Elena Ferrante ir itāļu rakstniece. Viņa sarakstījusi vairākus romānus, tostarp arī četrus darbus, kuri kopā tiek dēvēti par Neapoles ciklu un kuros darbība risinās autores dzimtajā pilsētā Neapolē.

No itāļu valodas tulkojusi Dace Meiere

Cikla pēdējais sējums ir veltīts ne tikai galveno varoņu briedumam un vecumdienām, tā uzmanības centrā ir visa Itālija, kas nespēj tikt galā ar savu pagātni un tagadni un atklājas tik blāva un izdzisusi kā nevienā citā laikmetīgās literatūras darbā.

Laura Fortīni, Manifesto

Šo pēdējo grāmatu es lasu nikni, strauji, tad nolieku malā; gribu to pabeigt un negribu. Un esmu tai pateicīga, jo grāmatas reti izraisa tik spēcīgas emocijas – gribēt un negribēt, mīlēt un pamest, tas viss mazliet līdzinās Lilas un Elenas nemierīgajai, drūmajai un gaiši starojošajai draudzībai romānā. Un tai mīlestībai un nemīlestībai pret kādu vīrieti, kuras šai pēdējā, ceturtajā grāmatā, plūst no katras lappuses.
Liza Korvo

Divas draudzenes, ko saista visciešākās, radošākās un vētrainākās attiecības viņu mūžā. Bet varbūt arī divas viena cilvēka daļas, kas nekādi nespēj sakust kopā un ir nolādētas nemitīgi meklēt neiespējamu saplūsmi (jo būtībā tieši tā ir šīs tetraloģijas pēdējā sējuma galvenā tēma).
Andrea Kolombo, Il Manifesto

Ceturtais sējums ir arī himna brīnišķīgajai Neapoles pilsētai: tās šaurajām ielām, tās daiļumiem un vēsturei, tās gaismām un ēnām. Gudrajos stāstos, ko Lina dāvā mazajai Immai, mēs redzam Neapoli, kas spoži staro, par spīti visam.
Valentīna Pennakjom, Sololibri

Iesaki draugiem