Apraksts

Elena Ferrante iedarbojas kā narkotika!

Eiropā, Amerikā, Austrālijā un Āzijā – visur lasa un apspriež Elenas Ferrantes Neapoles tetraloģiju. Tas ir reālistisks romānu cikls par sieviešu draudzību, divdesmito gadsimtu, mīlestību un dzīvi, kurā notiek itin viss, ko iespējams (un pat nav iespējams!) iedomāties.

Tetraloģijas centrā ir divu meiteņu Elenas un Lilas draudzība mūža garumā. Viņas mīl, apskauž, apbrīno un atdarina viena otru, nezaudējot katra savu patību un saglabājot ciešu saikni, kuru saraut neizdodas ne gadiem, ne attālumam un pārpratumiem, ne tīšiem nodarījumiem.

Draudzenes sastopam svarīgā dzīves brīdī – laulības dzīve uzliek ierobežojumus Lilas nevaldāmajai dabai, bet Elena vairs nejūtas iederīga ne ierastajā vidē, ne jauniegūtajā smalkajā zinību pasaulē.

Elena Ferrante ir itāļu rakstniece. Viņa sarakstījusi daudzus romānus, tostarp arī četrus darbus, kuri kopā tiek dēvēti par Neapoles romāniem un kuros notikumi risinās autores dzimtajā pilsētā Neapolē. “Brīnišķīgā draudzene” ir Neapoles tetraloģijas pirmā grāmata.

No itāļu valodas tulkojusi Dace Meiere.


Elena Ferrante ir viena no mūsdienu izcilākajām romānistēm. Viņas balss ir kaislīga, vērojums plašs un skatiens kā baziliskam... Šajā drosmīgajā, spilgtajā romānā, kas neļauj uzmanībai atslābt ne mirkli, Ferrante rāda, cik dziļas saites vieno politisko un mājas dzīvi. Šī ir jauna stāsta versija par mūsu tagadējo dzīvi – tieši tāda, kādu mums vajag, spoži izstāstīta sievietes vārdiem.
The New York Times Book Review

Elenas Ferrantes “Jaunais uzvārds” ir grāmata, kas plūst no pārpilnas sirds līdzīgi Vezuva izvirdumam.
Paolo Mauri, La Repubblica

Elena un Lila. Viņas abas viena otrai ir brīnišķīgā draudzene: neizpausts potenciāls, dzinulis un nožēla, skaudības objekts un vēlmju apvārsnis.
Beatriče Maneti, L’indice dei libri

Elena Ferrante mierīgi pierāda, ka literatūra var dziedēt no tagadnes nelaimēm, ārstēt garu, noderēt par pretindi pūliņos identificēt sevi ar šodienas īstenību valstī, kas savus cilvēkus atstumj arvien vairāk.
Titi Marrone, il Mattino

Iesaki draugiem