Apraksts

Virdžīnija Depānta (Virginie Despentes, dz. 1969) ir franču rakstniece un filmu producente. Viņa sarakstījusi vairāk nekā 15 romānus, kas novērtēti ar daudzām literārajām godalgām, tostarp Prix de Flore – franču žurnālistu piešķirtā balva jauniem autoriem, kā arī prestižo Renaudot balvu par romānu “Apokalipses mazulīte”. 2018. gadā V. Depānta tika iekļauta Man Booker starptautiskās balvas īsajā sarakstā.

Romāns “Apokalipses mazulīte” ir atjautīgs, brīžiem smeldzīgs vēstījums par kādas aizbēgušas pusaugu meitenes piedzīvoto Parīzē un Barselonā.
Viņu meklēt dodas divas galēji nesaderīgas privātdetektīves: Hiēna – no vienas puses, cietsirdīga, bezemociju izmeklētāja, no otras –, pārspīlēti seksīga rokzvaigzne, un Lūsija – viņas pasīvā, gandrīz nepamanāmā palīdze. Turpinoties bezcerīgajiem meklējumiem, detektīves iztaujā virkni aizdomīgu personu, pamazām atklājot mūsdienu jauniešu kultūras tumšās aizkulises.

No franču valodas tulkojusi Agnese Kasparova.


Virdžīnija Depānta raksta ne par tiem smalkākajiem un pareizākajiem varoņiem, bet ļoti interesantiem gan; par tradicionālās sieviešu lomas robežām; par Eiropas šķiru sistēmas radīto postu; par grūtībām kontrolēt notiekošo internetā; kā arī par jauniešu kultūrai, kurai šobrīd pietrūkst pašai savas pārliecības, raksturīgo iznīcinošo vēlmi – savu iegribu apmierināšanu, kā rezultātā tā kļūst par viegli manipulējamu auditoriju kādam ar tumšiem nodomiem apveltītam spēkam.
Kirkus Reviews

Šis romāns man laupīja miegu vairākas naktis pēc kārtas. Pirmkārt, tā ir aizraujoša lasāmviela, un, otrkārt, es gribēju redzēt, kā V. Depāntai izdosies noturēt sižeta spraigo attīstību un saglabāt spriedzi. “Apokalipses mazulīte” ir daudz kas vairāk nekā vienkārši aizraujoša panciski traka noir romāna versija. Tā ir kā kora performance, kas ierauj lasītāju – dziļi, līdz pat dvēselei – mežonīgā izrādē ar visu tajā esošo postu, neērtībām un neskaidrību.
Megija Nelsone, Kalifornijas Mākslas institūta profesore

Šī grāmata ir uzrakstīta, lai rosinātu lasītāju domāt un pārvērtēt pieņēmumus. Tā nesniedz vienkāršas atbildes un nav viegli saprotama.
Lambda Literary Review

Virdžīnijas Depāntas sociālā kritika ir pat sāpīga, savukārt rakstības stils – nomierinošs. “Apokalipses mazulīti” varētu dēvēt par feministisku trilleri, kuru lasot rodas sajūta, it kā uzklausāt neķītras tenkas no savas uzticamākās draudzenes.
Džoanna Feitmena, rakstniece un mūziķe

Publikācijas

Iesaki draugiem