Apraksts

Vai mūsos ir kas spēcīgāks par izdzīvošanas instinktu?

Gripa. Katru gadu uz planētas ar to saslimst miljoniem cilvēku, mēs esam pieraduši to uzskatīt par neizbēgamu ļaunumu, bet tādu, kuru spējam uzveikt. Kāds paliek mājās un dzer zāles, kāds staigā apkārt, aplipinot arī citus... Bet kas notiks, ja kādu dienu šāds vīruss būs daudz spēcīgāks par iepriekš piedzīvotajiem un karantīnas dēļ tiks slēgtas skolas, slimnīcas un pat pilsētas?
Kad vīruss Maskavā izraisa epidēmiju un drīz vien izvēršas pandēmijā, vienpadsmit maskavieši – cits citam sveši – apvieno spēkus, lai kopā pārvarētu bīstamo ceļu uz Karēliju, kur cer patverties drošībā. Brauciens ved pāri visai valstij. Vai viņiem pietiks degvielas? Vai izdosies veiksmīgi veikt tālo ceļu? Vai dīvainā kompānija, kuru vieno tikai šī ārkārtas situācija, izturēs vai padosies? Katrs kilometrs ir konfrontācija ar nāvi, nezināmām briesmām, greizsirdību un bailēm, katra stunda – cilvēcības pārbaudījums.
Nekādu garantiju, nekādas aizsardzības, nekādas patiesības – izņemot to, kas palīdzēs izdzīvot

“Vongezers” ir rakstnieces Janas Vagneres (dz. 1973) pirmais romāns. Sākumā tas tika pa daļām publicēts autores blogā, bet, pieaugot lasītāju skaitam, tika izdots arī grāmatas formātā. Drīz pēc tam romāns tika tulkots vairāk nekā divpadsmit valodās, tas ieguvis daudzas literārās balvas un īpaši augstu novērtēts Francijā, kur izdots jau vairākkārt.

No krievu valodas tulkojusi Māra Poļakova.


“Vongezers” ir postapokaliptisks romāns. Kārtējais? – jūs jautāsiet. Jā, kārtējais, taču Janas Vagneres romāna centrā ir tā varoņi, un tas piešķir grāmatai nesteidzīgu ritmu, raisot lasītājā sajūtu, ka pasaule palēnām un neizbēgami ieslīgst miglā. Nemanāmi spriedze kļūst taustāma…
Passion-polar.com

Izcilā, talantīgā autore Jana Vagnere jāuzteic par inteliģenci un izdomu, kas izpaužas gan darba sižetā, gan tik dažādajos tēlu raksturos. Interesanti, ka romānā nav pozitīvo un negatīvo tēlu, nav labo un ļauno, neliešu un “kārtīgo pilsoņu”. Ja, sākot lasīt grāmatu, jūtat simpātijas pret vienu vai otru varoni, nebūs ilgi jāgaida, līdz viņā vilsieties. Autore ir radījusi pasauli, kurā homo sapiens var kļūt par canis lupus.
Alytus.rvb.lt

“Vongezers” ir stāsts par mūslaiku Robinsoniem, kas, spītējot tumsai, sniegam un salam, dodas uz Krievijas ziemeļiem, uz Karēliju. Pārbaudījumi, ar kuriem viņi saskaras šajā ceļā, atbilst žanra noteikumiem: tie ir gan tehniski, gan ētiski un cilvēciski; ceļā viņiem draud nemitīgas briesmas, katra tikšanās var beigties ar potenciālu uzbrukumu un vien retu reizi sola ko labu. Grāmatu nav iespējams nolikt malā, pirms lasītājs aizvēris pēdējo lappusi.
Next.liberation.fr

Nekad neesmu bijusi šī žanra fane. Bet nu, pulksten četros no rīta, sēžu, pa fragmentiem lasu “Vongezeru” jūsu blogā un nevaru apstāties. Visu spēju tik labi iztēloties, ka liekas – es skatos filmu vai esmu sastapusi romāna personāžus dzīvē. Nevaru vien sagaidīt turpinājumu!
No Janas Vagneres bloga lasītāju atsauksmēm

Romāna spēks slēpjas tā autentiskumā. Tekstā nav falšuma: visi cilvēka dabas vērojumi ir psiholoģiski patiesi. Romāns tik ļoti ievelk sevī, ka jūtos atvieglota katru reizi, kad, izlasījusi kādu fragmentu, atgādinu sev – tas ir romāns, fikcija, bet es dzīvoju šeit, reālajā pasaulē...
No Janas Vagneres bloga lasītāju atsauksmēm

Iesaki draugiem