Apraksts

E-grāmata pieejama arī Apple Books
Rakstniece un māksliniece Roza Liksoma (Rosa Liksom, dz. 1958) kopš 1985. gada rakstījusi un publicējusi stāstus, romānus, bērnu grāmatas, komiksus un lugas. Par stāstu “Sestā kupeja” autore 2011. gadā saņēmusi Somijas prestižāko literāro balvu “Finlandia”. Latviešu valodā izdota arī R. Liksomas stāstu izlase “Vienas nakts ekstāze”.

SESTĀ KUPEJA – SASTAPŠANĀS VILCIENĀ

Stāsts par ilgu ceļojumu ar vilcienu no Maskavas uz Mongolijas galvaspilsētu Ulanbatoru. Ceļojums tiek veikts 1986. gada ziemā un pavasarī. Vienā kupejā brauc jauna somu meitene, kas Padomju Savienībā dzīvo un studē, un krievu vīrietis. Meitene klusē, vīrietis runā. Runa ir skaļa un skarba: tā izaug no smagas pieredzes un kropla priekšstata par pasauli. Vīrietis ir uz ielas audzis, ieslodzījuma vietas iepazinis slepkava. Meitene ir viņa gūstekne, no kupejas nav iespējams tikt prom, viss ir jādzird un jāredz.

Pieturvietās tiek pieredzēta zeme pārmaiņu laikā, Padomju Savienība, kur “viss ir kustībā: sniegs, ūdens, gaiss, mākoņi, vējš, pilsētas, ciemi, ļaudis un domas”. Garām pazib cita citai līdzīgas pilsētas un stāvus pūstošas fabrikas, ielās viļņojošas upes un saindēti meži. Pie zaļajām debesīm kā ledus gabaliņi grab zvaigznes, un naktī ieņaudas nošņurcis kaķis.

Stāsta nosaukums ir atsauce uz A. Čehova stāstu “Sestā palāta”.

No somu valodas tulkojusi Maima Grīnberga.


Nekādu vērtējošu raksturojumu, nekādu interpretāciju vai viedokļu, tikai dokumentējumi ar dziļu tvērumu. Novērojumi. Roza Liksoma ir kontrolētu pārspīlējumu meistare. Humors, kas rodas no saspīlējumiem un krasiem pavērsieniem, ir nežēlīgs un absurds. Ar pāris precīziem triepieniem, ar ministāstiņu, viņa uzglezno cilvēka likteni.
Peka Milonofs, teātra režisors, 2011. gada Finlandia balvas piešķīrējs

Jāatceras, ka Roza Liksoma jau ir klasiķe. Somu literatūrā viņa ienesa gan dinamisku ekspresdzīvi, gan dialektu. Vienam rakstniekam tas jau ir pilnīgi pietiekami.
Aamulehti, Somija

Rozai Liksomai piemīt fantastiska spēja piešķirt savdabību dažādiem žanriem: rakstnieces romāni un fragmentproza ir nozīmīga daļa somu mūsdienu literatūras vēsturē.
Helsingin Sanomat, Somija

Šajā apjomā nelielajā Rozas Liksomas darbā visvairāk apbrīnu rada autores meistarība, atspoguļojot dzīvi un apkārtējo dabu. R. Liksoma ir māksliniece, un viņas radītā teksta tēlainība ir pārsteidzoša un nozīmēm bagāta.
Hufvudstadsbladet, Zviedrija

Iesaki draugiem