Apraksts

NOBELA PRĒMIJAS LAUREĀTE LITERATŪRĀ

Alise Manro (Alice Munro, dz. 1931 Ontario Kanādā) ir viena no izcilākajām mūsdienu rakstniecēm. Viņai piešķirtas daudzas balvas, tostarp trīs Kanādas Ģenerālgubernatora literārās balvas, V. H. Smita grāmatu balva Apvienotajā Karalistē, Nacionālā literatūrkritiķu balva ASV un 2013. gadā – augstākais apbalvojums literatūrā – Nobela prēmija. Viņas stāsti ir publicēti The New Yorker, Atlantic Monthly, Paris Review un citos izdevumos, stāstu krājumi tulkoti daudzās pasaules valodās. Latviešu valodā izdots arī romāns “Meiteņu un sieviešu dzīves”.

Katrs stāsts šajā spožajā krājumā vēstī par dzīves dziļāko būtību un par stāstu varoņu slepenajiem sapņiem. Šeit atainoti pārmaiņu mirkļi, nejaušas tikšanās, likteņa pavērsieni, kas noved pie jauna domāšanas vai esamības veida. Spilgts un neizdzēšams vēstījums par to, cik bīstama un savāda var būt gluži parasta dzīve.
Grāmatu vainago žilbinošs fināls – četri stāsti, kuros Alise Manro runā ļoti personiski: “Tās ir pirmās un pēdējās lietas, kas man jāpasaka par savu dzīvi.”

Mūsdienu īsā stāsta meistare.
Nobela balvas komiteja

No angļu valodas tulkojusi Silvija Brice.


Tikpat krāšņi un pārsteidzoši kā viss, ko Alise Manro jebkad uzrakstījusi.
New York Review of Books

Alises Manro daiļrades cienītājiem jācer, ka šis tomēr nav fināls. Taču, pat ja ir, tas ir majestātisks.
Daily Telegraph

Ar Manro uz šīs planētas var sacensties tikai saujiņa rakstnieku.
Džonatans Franzens

Alise Manro ir visnesaudzīgākā rakstniece, kādu es zinu, bet reizē arī vismaigākā, godīgākā un uzmanīgākā. Esmu neticami laimīgs, ka Nobela prēmija piešķirta viņai.
Džefrijs Jūdžinidess

Mēs kaut ko gaidām no dzīves un nesaņemam; bet tā vietā saņemam kaut ko pavisam citu. Un māksla ir – aptvert to un prast novērtēt. Alise Manro prot par to pastāstīt, dažreiz pat vienā vienīgā teikumā.
Judīte Hermane

Brīnišķīga rakstniece. Tas, ko Alise Manro paveic savā darbā, ir apbrīnojami.
Džoisa Kerola Outsa

Alise Manro ir viena no dižākajām mūsdienu autorēm, kuras raksta angļu valodā.
Mārgareta Atvuda

Viedi un neaizmirstami. „Dārgā dzīve” ir brīnumaina dāvana un atgādinājums par to, kāpēc Alises Manro darbs ir nezūdošs.
The Boston Globe

Alisei Manro piemīt teju vai pārdabiskas spējas pārliecināt lasītāju, ka viņas radītajiem tēliem ir reāla dzīve, kas pastāv jau pirms stāsta un turpinās pēc tā beigām. [..] Laba rakstniece šeit gluži vienkārši dara to, ko mīl visvairāk.
The Guardian

Publikācijas

Iesaki draugiem