Apraksts

Alesandro Bariko (Alessandro Baricco, dz. 1958) ir slavens itāļu rakstnieks un arī mūzikas kritiķis. Viņa literārie darbi tulkoti un izdoti daudzās pasaules valstīs, izpelnoties vairākas literāras godalgas, tostarp Selezione Campiello (Itālija) un Prix Médicis étranger (Francija). Latviešu valodā izdoti romāni “Zīds”, “Stikla pilis” u. c.

Džespers Gvins ir atzīts rakstnieks. Viņš dzīvo Londonā un, pēc visa spriežot, mīl dzīvi. Piepeši viņu pārņem vēlēšanās pārstāt...
Varbūt pārstāt rakstīt.
Taču viņu nav piemeklējusi tā krīze, kura uzbrūk rakstniekiem, kas zaudējuši iedvesmu. Džespers Gvins, šķiet, vēlas mainīt perspektīvu, aizkļūt līdz maģijas pašam kodolam.
Par atbalstu, līdzzinātāju un palīdzi viņam ir asistente Rebeka, kura niknā atdevībā apkopo visu, kas pamazam vien kļūs par mistera Gvina noslēpumu.

Alesandro Bariko grāmatas vāks ir kā apzeltītas durvis. Tās atverot, var iekļūt apburtā mikrokosmosā, kur ritmu nosaka pavisam cits laiks un darbojas burvīgi personāži,
dīvaini, sirreāli, uz robežas ar paradoksālo.
Cultura Spettacolo

No itāļu valodas tulkojusi Dace Meiere.


Valdzinošs un vienlaikus maigs stāsts ar mazliet cinisku un mazliet romantisku pēcgaršu, pie kādas Bariko mūs ar saviem romāniem jau ir pieradinājis [..]. Himna literatūrai, kuru iedvesmo patiess aicinājums, literatūrai, kuras pretstats ir tā, kas kādam ir vienkārši profesija, – himna, lai atgādinātu, ka uzmanības centrā jābūt nevis bestselleru topiem, bet lasītājam, katram atsevišķajam lasītājam, ikvienam ar savu brīnumaino pasauli, ko ir vērts portretēt, jo “mēs neesam personāži, mēs esam stāsti”.
Serdžo Palumbo, Cultura Spettacolo

Kad lasām Bariko radītos stāstus, tie mums rūp tikpat ļoti kā cilvēki, kurus mīlam, un līdzīgi notiek arī ar viņa personāžiem, kas būtībā nav nekas cits kā dzīvi stāsti.
Martins Kristals, El pez volador

Vai rakstnieks var pārstāt rakstīt? Vai iespējams dzīvot kāda cita, nevis pašam savu dzīvi? Vai varam izvēlēties pasauli, kurā dzīvot? “Misters Gvins” ir šķietami viegls romāns, kas tomēr pievēršas tik būtiskiem jautājumiem kā dzīves sagādātās sāpes, mīlestība, draudzība un ikkatras dzīvās būtnes patiesības meklējumi.
Loransa Uo, Culturebox

Kristāldzidrs, netverami viegls un caurspīdīgs romāns, kura vārdi viegli pieskaras, izsaka gaisīgus mājienus, taču lasītājam neko neuzspiež, atstājot svarīgu lomu tā jūtīgumam un iztēlei.
Emanuelle Kaminade, L’Or des livres

Alesandro Bariko romāns “Misters Gvins” ir kā liega meditācija par to, kā cilvēki un grāmatas gandrīz nemanāmi spēj mūs mainīt, rezonēt, atgādināt par sevi pat pēc vairākiem gadiem, atgriezt mūs atpakaļ laikā un izsist no līdzsvara – kā tāds Trojas zirgs, kas slepus iestumts mūsu dzīvē tumsas aizsegā.
The New York Times Book Review

Iesaki draugiem