Apraksts

Godalgots romāns – vēsturiska sāga – par notikumiem Dānijas Karalistē 18. gadsimta beigās. Kima Leines aizraujošais stāstījums mūs izvadā pa Kopenhāgenas ielām un Grenlandes plašumiem, sniedzot iespēju piedalīties jūras braucienos un vaļu medībās, kā arī iepazīt dažādas kultūras, izbaudīt mīlas kaisli un līdzdzīvot apspiestas tautas cīņai par brīvību.

Dāņu mācītājs Mortens Falks, vienlaikus ideālists un pārgalvis, ir atteicies no darba vietējā draudzē un izvēlētās līgavas Abelones, lai dotos svētajā misijā uz tālo Sukertopenas koloniju Grenlandē. Jaunā dzīvesvieta krietni atšķiras no iedomātā: pilsētu plosa gan skarbi laikapstākļi, gan nemieri – inuīti nevēlas pakļauties dāņu kolonistiem. Šaubu plosītajam Falkam nāksies izšķirties – vai turpināt pildīt baznīcas uzticētos pienākumus vai ņemt dalību grenlandiešu skurbinošajos sapņos par brīvību. Falka izvēlētais ceļš ieved viņu visneparastākajos piedzīvojumos (kaislīga mīlas dēka un neliela eksplozija ir tikai daži no tiem), kuros līdz ar viņu piedalīsies arī romāna lasītāji...

Kims Leine, dāņu rakstnieks, saņēmis vairākas literārās godalgas, tostarp Ziemeļvalstu Ministru padomes literatūras balvu un Dānijas grāmattirgotāju “De Gylden Laurbær”, kas tiek piešķirta par gada pārdotāko grāmatu. K. Leines grāmatas tulkotas un izdotas daudzās pasaules valstīs.

No dāņu valodas tulkojusi Dace Deniņa.


Domas raisošs, provokatīvs un ļoti neparasts romāns par nelielu atšķirīgu kultūru sadursmi un tās traģiskajām sekām. Kima Leines (kurš par šo darbu apbalvots ar Ziemeļvalstu Ministru padomes literāro balvu) rokraksts salīdzināms ar dzejnieku veikumu – viņš radījis lieliskus un atbilstošus aprakstus, neizplūstot pārspīlētos izskaistinājumos.
Kirkus Reviews

Kima Leines romānā “Mūžības fjorda pravieši” vienlīdz labi atainots kolonijas posts un cilvēku savstarpējās attiecības un intimitāte. Tas ir drosmīgs, episks darbs par ideālismu un ticību. Un autors uzteicams par daudzajiem smalki izzīmētajiem personāžiem.
Library Journal

Patiesi oriģināls un apbrīnojami meistarīgs literārais darbs, tostarp arī iespaidīgs stāsts par vēsturiskiem notikumiem mums svešākā zemē. “Mūžības fjorda pravieši” ir pārsteidzošs, dramatisks, brīžiem brutāls, brīžiem elēģisks, citviet savukārt diskrēts klasiskais romāns. Tajā sastapušies gandrīz visi literārie žanri.
La Repubblica

Kima Leines krāšņā Grenlande satver un aizrauj lasītāju tikpat spēcīgi kā romāna varoņus, kuri paļaujas uz cerību, ko viņiem liedz gan laiks, gan vieta. Un šajā romānā, kas patiesībā vēsta par senu pagātni, atpazīstam arī mūsdienu pasauli daudz vairāk, nekā gribētos...
Stīvs Himers, rakstnieks

Iesaki draugiem