Apraksts

E-grāmata pieejama arī Apple iBooks

Rāni Manicka dzimusi un augusi Malaizijā, bet pārcēlusies uz dzīvi Lielbritānijā. Par savu pirmo romānu “Rīsumāte” rakstniece 2003. gadā saņēmusi Lielbritānijas Rakstnieku balvu.

Četrpadsmit gadu vecumā Lakšmi jāpamet dzimtā Ceilona, jo viņu izdod par sievu pie veca un it kā bagāta vīra no Malaizijas. Cerības dzīvot pārpilnībā un bezrūpībā itin drīz tiek satriektas pīšļos, un Lakšmi ir spiesta nevis izbaudīt labklājību un laimi, bet cīnīties par eksistenci. Pašas nepiepildītās vēlmes viņa tiecas īstenot, nodrošinot savu bērnu labklājību.

Rāni Manickas romānu “Rīsumāte” veido vairāku cilvēku stāsti par savas dzīves gājumu, kas kopā veido satriecošu laikmeta ainu, sniedzot brīnišķīgu iespēju uz eksotiskas dabas un atšķirīgas kultūras fona iepazīt veselas dzimtas likteni. Vēstījumā skan smiekli, zaudējuma sāpes, mīlestība un nodevība, izmantošana un pazemojumi, atzīšanās un piedošana. Spilgtajā tēlojumā ievijušies mīti un maģija, Austrumu folklora un simboli.

No angļu valodas tulkojusi Tamāra Liseka.


Sapņaini un vienlaikus arī skarbi! Rāni Manicka darbu stāstījusi no vairākiem skatpunktiem, ievedot lasītāju skarbā pasaulē, kur sievietēm jācīnās par katru elpas vilcienu un, par spīti vārdos neaprakstāmajām šausmām, kas jāpiedzīvo ik dienas, jācenšas sildīt sirdi ar klusu smaidu. Tā ir izaicinājumu pilna pasaule, kur dievi staigā roku rokā ar ļauniem gariem.
Books.about.com

“Rīsumāte” ir prātam neaptverams un saviļņojošs darbs, kas lasītāju iepazīstina ar Dienvidāzijas sabiedrību, tās kultūru, reliģiju, ikdienu un ticību, kas to barojusi viscaur pagājušo gadsimtu.
Book Review

Romāns “Rīsumāte” ir rets dārgums. Tas pārceļ lasītāju citā laikā un vietā – skarbā eksotika redzama un sajūtama telpā, kur dzīves mazie prieciņi tik tikko spēj atsvērt tās tumšās ēnas. Pa durvīm, kas teju, teju vērsies ciet, mums ļauts pamest skatienu citādā pasaulē, kas šķiet sveša, tomēr acumirklī pazīstama, jo cilvēks taču visur ir cilvēks.
www.madaboutbooks.lv

Krāšņs un daudzpusīgs darbs, ko veidojuši vienas dzimtas dažādu locekļu dzīves sarežģījumi. “Rīsumāte” mulsina, aizrauj un liek just līdzi, krāšņie romāna varoņi atklāj skumjas, šausmas un prieku, spilgti uzburot tālās Dienvidāzijas ainas.
Bookreporter.com

Visiem romāna varoņiem ir trūkumi, dažiem pat briesmīgi, bet es viņiem piedodu. Tā ir kā spēle pašai ar sevi – cik tālu es varu iet? Cik daudz spēs piedot lasītājs? Neviens nav bez vainas, bet katram nepieciešama sapratne un līdzjūtība.
Rāni Manicka

Iesaki draugiem