Apraksts

Kāpēc nekam un nevienam nevajag ticēt uz vārda.

Kāpēc viendien mediji ziņo, ka alkohols ir kaitīgs, bet jau nākamajā publicē rakstu par to, ka, ik dienu iedzerot glāzi sarkanvīna, uzlabojas sirds veselība? Kā gan zāles, kas dzīvībai bīstamu blakņu dēļ tiek izņemtas no tirgus, vispār tikušas apstiprinātas? Ja kaut ko “iesaka zobārsti” – kuri konkrēti tie ir? Un ja kaut kas ir “dermatoloģiski pārbaudīts” – kāds ir šīs pārbaudes rezultāts?

Kā lai vidusmēra cilvēks, kurš nav ne ārsts, ne bioķīmijas doktors, zina, kam ticēt un kam ne?

Grāmatā "Sliktā zinātne" Dr. Bens Goldeikrs ironiski un nesaudzīgi kritizē “fokuss-pokuss” medicīnu un tās popularizētājus. Lai ilustrētu “slikto zinātni”, viņš veic sekmīgu Bārbijas detoksikāciju, panāk, ka viņa mirušais kaķis kļūst par diplomētu “uztura speciālistu”, un bez žēlastības atmasko darboņus, kuri pozicionē sevi kā “medicīnas doktorus”. Goldeikrs ne vien norāda uz aplamībām un klaju krāpniecību, bet arī sniedz lasītājam kritiskās domāšanas instrumentus, ar kuriem pseidozinātni var atpazīt arī bez universitātes grāda dabaszinātnēs.

Izlasot grāmatu, uzzināsiet, piemēram,
- kādiem kritērijiem jāatbilst pētījumam un eksperimentam, lai to vispār varētu uzskatīt par vērā ņemamu,
- vai kombinētās vakcīnas tiešām izraisa nopietnus veselības traucējumus, kā dažkārt tiek apgalvots,
- vai zivju eļļa patiesi uzlabo veselību un smadzeņu darbību,
- vai alternatīvās dziedniecības metodes, piemēram, homeopātija, ir kas vairāk par placebo un
- vai cilvēces aizraušanās ar visu veidu “toksīniem” ir racionāla un (kaut nedaudz) zinātniski pamatota.

Dr. Bens Goldeikrs ir britu rakstnieks, žurnālists un ārsts, kurš specializējas pseidozinātnes atmaskošanā. Viņš nesaudzē ne farmācijas uzņēmumus un kosmētikas industriju, ne medijus, valdības ziņojumus, PR speciālistus un vienkārši sabiedrībā populārus “ekspertus”. Lielbritānijā plaši pazīstams kā laikraksta The Guardian slejas “Sliktā zinātne” autors. Strādā par epidemioloģijas pētnieku Londonas Higiēnas un tropiskās medicīnas skolā. Viņa darbs “Sliktā zinātne” kļuva par Lielbritānijā pārdotāko darbu populārzinātniskajā kategorijā un tulkots 25 valodās.

Iesaki draugiem