Apraksts

Dr. Dīna Orniša sirds slimības ārstēšanas un profilakses programmas pamatā ir starptautiski atzīts ASV nozīmes pētījums, kas publicēts "Journal of the American Medical Association". Dr. Ornišs ir pirmais klīniskais ārsts, kurš pārliecinoši pierādījis, ka sirds slimību var novērst un ārstēt, radikāli mainot dzīvesveidu.

Izmantojot grāmatā sniegtās zināšanas un precīzi izpildot programmas prasības, no sirds slimības var pasargāt lielāko daļu cilvēku. Dr. Ornišs soli pa solim vada lasītāju cauri savai neparastajai programmai, ko valsts mērogā atzinuši pat ASV veselības apdrošinātāji.

Gada garumā īstenojuši Dr. Orniša programmu, lielākā daļa pacientu ziņoja, ka sāpes krūtīs izzudušas, sašaurinājumi artērijās mazinājušies, holesterīna līmenis asinīs pazeminājies un jūtami uzlabojusies sirds apgāde ar asinīm.

“Dziļākā nozīmē grāmatā ir pētīta sirds slimības psiholoģiskā un garīgā dimensija. Šī programma māca, kā priecāties par dzīvi, nevis izvairīties no nāves, kā pārvarēt stresu, nevis izvairīties no tā un kā dzīvot piepildītu dzīvi.”
Dr. Dīns Ornišs

Grāmatai ir 3 daļas

1. daļā sniegts pārskats par programmu un tās iespējām, raksturoti sirds slimības un izārstēšanās psiholoģiskie un garīgie aspekti, kā arī izskaidrotas izplatītākās puspatiesības, piemēram, par to, ka olīveļļa un zivju eļļa patiesībā paaugstina holesterīna līmeni.

2. daļā doti praktiski padomi, kā realizēt programmu, piemēram, piedāvātas profilakses un ārstnieciskā diētas, efektīva metode, kā atmest smēķēšanu, instrukcija, kā vingrot, stresa menedžmenta tehnikas, elpošanas un meditācijas vingrinājumi.

3. daļa ir pavārgrāmata ar 150 veselīgu ēdienu receptēm un informāciju par tauku, holesterīna un olbaltumvielu daudzumu, kā arī īpaša ēdienkarte 21 dienai

Dīns Ornišs (Dean Ornish), Dr. med., ir studējis medicīnu Beilora Medicīnas koledžā, Hārvardas medicīnas skolā un Masačūsetsas Centrālajā slimnīcā. Viņš ir bezpeļņas Preventīvās medicīnas pētījumu institūta (Preventive Medicine Research Institute) dibinātājs un vadītājs, Baksbauma katedras vadītājs, Sanfrancisko Kalifornijas universitātes klīniskās medicīnas profesors un Ošera Integratīvās medicīnas centra līdzdibinātājs, kā arī vairāku grāmatu, kas kļuvušas par nacionāliem bestselleriem autors. Vairāk nekā 35 gadus Dr. Ornišs ir vadījis klīniskus pētījumus, kuros pierādīts, ka visaptveroša dzīvesveida maiņa bez medikamentiem vai ķirurģiskas iejaukšanās var palīdzēt sirds slimības novēršanā. Dr. Orniša vārds ir iekļauts Who’s Who in the World un Who’s Who in Healthcare and Medicine sarakstos.

No angļu valodas tulkojusi Ligita Lukstraupe.

Iesaki draugiem