Apraksts

Jaunajā Dainas Avotiņas darbā turpinās lasītāju iecienīto romānu KAD LAUSKS CĒRT un JŪLIJA varoņu gaitas uz 20. gadsimta vidus vēsturisko notikumu fona.

Romāna centrā – Rimežu saimnieces Jūlijas jaunākā dēla Rūda sarežģītais liktenis. Jauna virsnieka gaitas neatkarīgās Latvijas armijā, mežsarga darbs tālu no dzimtajām mājām, cīņa par jauno puišu mežabrāļu dzīvību, atbildīgi amati pēckara un kolhozu pirmsākumu laikā, nepatiesas apsūdzības, pārdzīvojumu pilni personiskās dzīves līkloči... Tas viss – viena cilvēka mūžā. Cilvēka, kuru vispatiesāk raksturojis viņa draugs Gusts Līdums: “Rūdi Rimežu var krāsot gan baltu, gan sarkanu, bet īstenībā viņš ir cilvēks nemaināmā cilvēcības krāsā.”

“No šīs mazās, dažos soļos pārejamās pasaulītes, no šī mazā zemes laukumiņa, kur šodien bija apgulusies māte, neviens nekad nav atgriezies un neatgriezīsies.
Tālab jānodzīvo pēc iespējas saturīgāk un labāk šī īsā dzīvīte, kas ikvienam dota šeit viena vienīga un neatkārtojama.
Ir jādzīvo, jāprot mīlēt, piedot un atcerēties.

Nez kādēļ viņam tas viss lāgā nepadodas. Viņa ceļā allaž gadās kāds traucējošs sprungulis. Varbūt tādēļ, ka viņš šo ceļu iet pārmēru ātri, katru soli iepriekš neapdomājis?”

Iesaki draugiem