Apraksts

Zemfreda ir Kalpone un dzīvo Gileādas republikā. Reizi dienā viņa drīkst atstāt sava saimnieka mājas, lai dotos iegādāties pārtiku. Reizi mēnesī viņai ir jāatguļas uz muguras un jācer, ka saimnieks spēs padarīt viņu grūtu, jo laikmetā, kad dzimstība iet mazumā, Zemfredas un citu Kalpoņu galvenā vērtība ir viņu spēja dzemdēt bērnus.
Taču Zemfreda vēl atceras laiku, kad viss bija citādi. Laiku, kad viņa mīlēja savu vīru un meitu, kad viņai bija darbs un pašai savi iztikas līdzekļi, kad viņai vēl bija atļauts mācīties.
Bet tad kādu dienu viss mainījās...

Mārgaretas Atvudas romāns-distopija “KALPONES STĀSTS” (“Handmaid's Tale”) pirmo reizi izdots 1985. gadā un kopš tā laika piedzīvojis neskaitāmus atkārtotus izdevumus. 1985. gadā romāns ieguva Governor General's balvu un 1987. gadā – Artūra Klārka balvu par labāko Lielbritānijā izdoto zinātniskās fantastikas žanra darbu. 1986 gadā grāmata tika nominēta Nebula balvai un Bukera balvai, bet 1987. gadā – Prometeja balvai. Pēc šīs grāmatas motīviem ir uzņemta filma, iestudēta opera un balets, vairākas teātra izrādes un radiouzvedumi.

MĀRGARETA ATVUDA (1939) ir viena no ievērojamākajām mūsdienu kanādiešu rakstniecēm – 16 romānu,10 stāstu krājumu un 15 dzejas grāmatu autore. Viņa raksta galvenokārt zinātniskās fantastikas, distopijas un vēsturiskā romāna žanrā. Autores darbi piecas reizes bijuši izvirzīti prestižajai Bukera balvai, viņa saņēmusi arī daudzus citus literāros apbalvojumus.

“Mārgareta Atvuda ir rakstniece ar lokanu prātu un spožu fantāziju, un laimīgs tas lasītājs, kurš ļauj autorei ņemt sevi pie rokas un vest arvien dziļāk iekšā noslēpumainajā un valdzinošajā labirintā, kāds ir ikviens viņas romāns.”
Silvija Brice

No angļu valodas tulkojusi Alda Vāczemniece.

Iesaki draugiem