Annija Koena-Solala. Marks Rotko

2014-09-10

Apgāds Zvaigzne ABC laidis klajā franču akadēmiķes Annijas Koenas-Solalas monogrāfiju “Marks Rotko”.

Tas ir unikāls izdevums, kas ļaus lasītājiem iejusties mākslinieka dzīvesstāstā, ģimenes vēsturē un savrupajā mākslas ceļā. Pati autore ieradīsies Latvijā, lai prezentētu grāmatas izdevumu latviešu valodā – tas notiks 23. septembrī konferences “Abstraktais ekspresionisms – emociju valoda” ietvaros.

Par godu Marka Rotko 111. jubilejai plānota virkne pasākumu. 18. septembrī plkst. 16.00 un plkst. 18.00 Latvijas Nacionālās bibliotēkas Ziedoņa zālē norisināsies bezmaksas kino lektoriji, kuros tiks rādītas dokumentālas īsfilmas par mākslinieku Marku Rotko. Plkst. 16.00 tiks izrādīta franču režisora Īzija Morgenšterna (Isy Morgensztern) dokumentālā īsfilma “Rotko: Abstraktais humānists” (Rothko: un Humaniste Abstrait), kurā apskatīta M. Rotko dzīve un viņa mākslas darbi pirms un pēc daiļrades abstraktā perioda, ko mēdz dēvēt par viņa klasisko periodu. Savukārt plkst. 18.00 būs iespēja noskatīties britu mākslas vēsturnieka Saimona Šamas (Simon Schama) filmu “Rotko” (Rothko). Pirms katra seansa ievadvārdus sacīs Daugavpils Marka Rotko mākslas centra pārstāvis Māris Čačka.

Jubilejas svinību centrālais notikums būs starptautiska konference “Abstraktais ekspresionisms: emociju valoda”, kura norisināsies 23. septembrī Rīgā, Latvijas Nacionālās bibliotēkas Imanta Ziedoņa zālē. Tajā piedalīsies 360 grādu abstrakto gleznu meistars un krāsu uztveres psiholoģijas pētnieks Senfords Vurmfelds (Sanford Wurmfeld) no Ņujorkas, kurš runās par krāsu izmantojumu M. Rotko darbos no krāsu uztveres teorijas skatu punkta, vadošais Marka Rotko pētnieks, britu mākslas vēsturnieks, izcilās, visaptverošās grāmatas Mark Rothko: The Works on Canvas (1998) autors un vadošais M. Rotko biogrāfs Dr. Deivids Anfams (Dr. David Anfam), franču akadēmiķe, Parīzes Pompidū centra 2014. gada izstādes Magiciens de la terre kuratore Annija Koena-Solala (Annie Cohen-Solal), kura prezentēs grāmatas par M. Rotko izdevumu latviešu valodā, kā arī abi mākslinieka bērni Keita Rotko Praizela (Kate Rothko Prizel) un Kristofers Rotko (Christopher Rothko) (detalizētu konferences programmu skatīt tālāk).

Konferences apmeklējums ir bezmaksas, iepriekš reģistrējoties Daugavpils Marka Rotko mākslas centra mājaslapā ( http://rotkocentrs.lv/rmc/riga2014/lv). Iespējams apmeklēt arī atsevišķus priekšlasījumus. Konference notiks angļu valodā ar sinhrono tulkojumu. Tai iespējams sekot ne vien klātienē, bet arī skatoties tiešo translāciju no LNB Marka Rotko centra vai nodibinājuma Rīga 2014 mājaslapā.

23. septembra vakarā Latvijas Nacionālās bibliotēkas Ziedoņa zālē izskanēs arī britu komponista un pianista Džeimsa Klārka (James Clarke, Londona) mūzikas koncerts, kurā diriģenta Mārtiņa Ozoliņa vadībā tiks atskaņota komponista mūzika, kam ir cieša saikne ar Marka Rotko glezniecību.  Koncerta apmeklētājiem būs iespēja noklausīties Dž. Klārka kompozīcijas “2014-N” pasaules pirmatskaņojumu.
 
Šī ir unikāla iespēja vienkopus redzēt un dzirdēt pasaules vadošos mākslas profesionāļus, tāpēc aicinām reģistrēties šo pasākumu apmeklēšanai! Reģistrēties var šeit:  http://rotkocentrs.lv/rmc/riga2014/lv
Detalizēta konferences “Abstraktais ekspresionisms – emociju valoda”  programma šeit:

Iesaki draugiem