Daži jautājumi rakstniekam Patrikam Rotfusam

2013-10-03

Gaidot latviešu valodā iznākam pasaulslaveno Patrika Rotfusa romānu "Vēja vārds", izmantojām iespēju sazināties ar autoru un uzdot viņam dažus jautājumus. Lūk, rakstnieka domas par savu darbu, par fantāzijas žanru un arī par latviešu izdevumu! :)

Kas ir galvenais, ko jūs gribētu lasītājiem pateikt par savu romānu “Vēja vārds”?

Pirmkārt un galvenokārt es vēlējos izstāstīt stāstu. Turklāt – izstāstīt tādu stāstu, kas liktu jums lasot palikt nomodā visu nakti, par spīti tam, ka no rīta agri jāceļas...
Manā romānā nav “ galvenās tēmas” vai “vēstījuma”. Neviens taču negrib lasīt grāmatu, kurā autors moralizējoši “krata pirkstu”.

Ko jūs domājat par to, ka “Vēja vārdu” nereti salīdzina ar “Gredzenu pavēlnieku” un citiem slaveniem fantāzijas žanra romāniem?

Pagāja kāds laiciņš, kamēr es sapratu: šādi sakot, cilvēki parasti domā: “Man jūsu grāmatas patīk tikpat ļoti kā Tolkīna vai kāda cita autora grāmatas.” Tas ir glaimojoši. Ļoti glaimojoši. Lai nu kā, mums ar Tolkīnu kopīga ir mīlestība uz izdomātu pasauļu “celtniecību”. Bet citādi mūsu darbi ir pilnīgi atšķirīgi.

“Vēja vārds” drīzumā nāks klajā latviešu valodā. Ko jūs gribētu pateikt latviešu lasītājam?

Sveiki visiem! Laipni lūgti brīnišķīgā jaunā žanrā.
Daudzi cilvēki, kuri nelasa fantāzijas literatūru, īsti nezina, par ko tajā ir runa. Daļa domā, ka fantāzija ir domāta tikai bērniem. Vai arī: ka fantāzijas romāni mudž no elfiem un rūķiem. Vai: ka visi sižeti vēsta tikai par piedzīvojumiem un pasaules glābšanu. Patiesībā daudzi romāni tiešām tādi ir, un daži no tiem ir ļoti labi: esmu tos lasījis. Bet cilvēki, kas lasa daudz fantāzijas literatūras, zina, ka patiesībā fantāzijā galvenais ir izpēte. Reizēm tā ir citas pasaules, piemēram, Tolkīna Viduszemes, izpēte. Reizēm tā ir idejas vai rakstura izpēte. Dažreiz fantāzijas autors meklē atbildi uz jautājumu, piemēram: “Kā būtu, ja vampīri tiešām eksistētu?”
”Vēja vārds” ir tieši tāds romāns. Tam nav centrālā vēstījuma. Ir tikai stāsts, rakstīts ar vēlmi pētīt un, protams, neļaut jums naktīs gulēt.

Un pēdējais jautājums – kā Jums patīk latviešu izdevuma vāka noformējums?

Šis vāciņš man patiešām ļoti patīk! Priecāšos saņemt kādu šī izdevuma eksemplāru savai kolekcijai.

 

Iesaki draugiem